Linkovi

Hoće li smrt Ronalda Reagana utjecati na ishod predsjedničkih izbora? (13/6/04) - 2004-06-13


Smrt predsjednika Reagana dovela je do pauze u predizbornoj kampanji. Izborni stožeri predsjednika Busha i senatora Johna Kerrya obustavili su ovaj tjedan svoje predizborne kampanje u znak poštivanja prema Ronaldu Reaganu. To je objema kandidatima dalo priliku da se osvrnu na naslijeđe 40. predsjednika Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush o tome je govorio na summitu skupine G-8 u Sea Islandu u Georgiji. "Ronald Reagan će ostati zapamćen kao veliki američki predsjednik, jer je imao svoje principe, od kojih nije odstupao. Znao je da je pravi čelnik onaj koji ima jasne ciljeve i donosi odluke na temelju načela koja su mu zacrtana u duši," kazao je.

Budući demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry odao je počast predsjedniku Reaganu dok je ležao na odru u Reaganovoj predsjedničkoj knjižnici u Kaliforniji. U ranijoj izjavi, izjavio je da je predsjednik Reagan, čak i kada je "slamao srca demokrata", to činio u duhu iskrene i otvorene debate.

"Vjera predsjednika Reagana u Ameriku bila je zarazna. Svojim čelništvom pokazao nam je razliku između jakih uvjerenja i gorkih stranačkih podjela," rekao je.

Neki politički analitičari pitaju se hoće li smrt predsjednika Reagana utjecati na ishod ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Među njima je i profesor povijesti sa sveučilišta American Allan Lichtman.

"Nikada prije nije se dogodilo da je veliki predsjednik umro u jeku tijesne predizborne utrke," smatra profesor Lichtman.

Profesor Lichtman kaže da bi pozitivno intonirano medijsko izvještavanje o naslijeđu predsjednika Reagana moglo pomoći predsjedniku Bushu u trenutku kada mu popularnost u javnosti pada.

"Mislim da to ide u prilog Georgeu Bushu na dva načina. Prvo, on će, kao aktualni predsjednik, biti u središtu službenog posljednjeg oproštaja od predsjednika Reagana. John Kerry će sve samo gledati sa strane. I drugo, svako veličanje Ronalda Reagana je i veličanje njegovog konzervativnog naslijeđa, a u tome mu nasljednik nije John Kerry, već predsjednik Bush," ocjenjuje naš sugovornik.

Drugi stručnjaci, međutim, ne dijele ovaj stav. David Gergen bio je suradnik četvorice predsjednika, uključujući i Ronalda Reagana.

"George Bush ne skriva svoju želju da ga ljudi prihvate kao Reaganovog nasljednika. Mislim da mu, dakle, smrt predsjednika Reagana ide u prilkog. No, treba se pitati hoće li Ronald Reagan, naglo "veći od života", baciti u sjenu i Kerrya i Busha? Ne znam odgovor na to pitanje," kazao je gospodin Gergen.

Neki demokrati strahuju da bi pauza u predizbornoj kampanji mogla usporiti uspon senatora Kerrya u anketama. No, većina stručnjaka vjeruje da će se javnost ipak prestati koncentrirati na predsjednika Reagana i vratiti se pitanjima kao što su Irak i gospodarska situacija.

XS
SM
MD
LG