Linkovi

Obrana od terorizma (13/6/04) - 2004-06-13


Unatoč tom što je u borbi protiv međunarodnog terorizma od 11. rujna do danas ostvaren znatan napredakk, teroristi i dalje posežu za nasiljem i ubijaju ljude diljem svijeta. Terorizam, rekao je ministar obrane Donald Rumsfeld, predstavlja prepreku globalnom političkom napretku i ekonomskom blagostanju, te prijeti međunarodnom poretku i budućnosti građanskog društva. "S obzirom da ga se ne može smiriti," rekao je ministar Rumslfed, "s terorizmom se treba suočiti na mnogim frontovima u svim građanskim društvima." Jedna od glavnih bojišnica u tom ratu je Irak, kazao je ministar Rumsfeld.

"Uspjeh u Iraku bit će pobjeda za sigurnost slobodnog svijeta. Teroristi su toga svjesni, te zato pokušavaju omesti napredak u Iraku. Oni strahuju da će jednoga dana Srednji istok odbaciti njihovu tiraniju i nasilje, te da će zamijeniti vladavinu terora vladavinom naroda," rekao je.

"Nemoguće je," kazao je ministar Rumsfeld, "braniti se svaki trenutak od svake terorističke metode koju možemo zamisliti, na svakom mjestu kojeg se možemo sjetiti." Zato, rekao je, svaka zemlja mora preispitati svoje tehnike obrane od terorizma.

"U budućnosti, vjerojatno će nam manje prijetiti opasnost od sukoba između velikih sila, a više od neprijatelja koji operiraju u malim ćelijama, koje su pokretne i prilagodljive, te mogu napasti bilo gdje i bilo kada, bez upozorenja," izjavio je ministar.

Gospodin Rumsfeld je dodao da se u ovoj globalnoj borbi može pobijediti samo "ofenzivom i naporima na iskorijenjivanju terorista na izvorima terorizma, te kolektivnim stalnim pritiskom na teroriste i sve one koji im podržavaju."

U borbu protiv al-Qaide Osame bin Ladena i drugih terorističkih mreža uključilo se oko devedeset zemalja svijeta. Sjedinjene Države i njihovi saveznici, rekao je predsjednik George Walker Bush, odmjeravaju snage s odlučnim neprijateljem.

"Moramo loviti raspršene i lukave neprijatelje koji se skrivaju u tajnim kutovima svijeta," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Moramo razbiti njihove ćelije i eliminirati njihove izvore financiranja. Moramo se suprotstaviti propagandi mržnje koja hrani njihove ciljeve."

XS
SM
MD
LG