Linkovi

220 sadašnjih i bivših dužnosnika iz 165 zemalja  na sprovodu Ronalda Reagana (12/6/04) - 2004-06-12


Prema procjenama, oko 220 sadašnjih i bivših dužnosnika iz 165 zemalja svijeta odalo je jučer u washingtonskoj nacionalnoj katedrali posljednju počast predsjedniku Reaganu. Među njima su bili britanski princ Charles i jordanski kralj Abdullah. Britaniju je također predstavljao i Tony Blair, Njemačku kancelar Gerhard Schroeder, Kinu ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing. Hrvatsku su predstavljali potpredsjednica vlade Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Državno tajništvo je priopćilo da je 25 predsjednika država ili premijera bilo u Nacionalnoj katedrali, kao i najmanje 14 ministara vanjskih poslova i 11 bivših državnih poglavara uključujući bivše predsjednike Valeryja Giscard d'Estainga i Lecha Walese. Bivša britanska premijerka Margaret Tatcher, dugogodišnja saveznica Ronalda Reagana, bila je nazočna i na washingonskoj komemoraciji i na ukopu u Simi Valleyu u Kaliforniji.

***

Predsjednik Bush je danas izjavio da je čelništvo bivšeg predsjednika Ronalda Reagana preobrazilo i Sjedinjene Države i svijet. U svom redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija, predsjednik Bush se prisjetio optimizma pokojnog predsjednika i njegovih postignuća kao glumca i izabranog političara. Gospodin Bush je dodao kako je Ronald Reagan pokazao Amerikancima kakav treba biti predsjednik i kakav treba biti čovjek.

Četrdeseti američki predsjednik pokopan je jučer – kako je sam izabrao - na brežuljku, iza svojeg predsjedničkog muzeja i knjižnice u Kaliforniji. Njegovo posljednje počivalište nalazi se iznad Simi Valleya, oko 65 kilometara sjeverno od Hollywooda, gdje je radio kao glumac prije ulaska u svijet politike, i južno od ranča, gdje je kao predsjednik često tražio utočište od politike. Predsjednički centar u Simi Valley proteže se na 40 hektara zemljišta i otvoren je 1991, te uključuje dio Berlinskog zida i repliku Ovalnog ureda u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG