Linkovi

Demokracija i moralnost (12/6/04) - 2004-06-12


Vrhovni iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei izjavio je nedavno da "liberalna demokracija ne poznaje moral," te da je "izvor sve ljudske muke i patnje". Diljem svijeta, stotine milijuna ljudi, uključujući i milijune Iranaca, ne slažu se s tom ocjenom demokracije. Njihovi su stavovi bliži stavu bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, koji je umro ovoga mjeseca. Predsjednik Reagan je demokraciju opisivao kao "najčasniji oblik vlasti koji je čovječanstvo razvilo". Tijekom svoja dva predsjednička mandata, predsjednik Reagan naglašavao je opće pravo na slobodu i demokraciju, te potrebu da, kako je rekao "slobodni narodi ne samo ostanu slobodni, već i da pomognu drugima da steknu slobodu. Predsjednik Reagan odigrao je ključnu ulogu u propasti komunizma, te u okončanju drugog svjetskog rata.

U prigodnoj proklamaciji, predsjednik George Walker Bush izjavio je da je Ronald Reagan "svojom hrabrošću i odlučnošću ojačao sigurnost Amerike i unaprijedio širenje mira, slobode i demokracije na milijune ljudi koji su živjeli u tami i tlačenju". Promicanje širenja demokracije od ključne je važnosti i danas, izjavio je predsjednik Bush. Globalni rat protiv terorizma "sličan je velikom sukobu iz prošlog stoljeća, između onih koji svoje povjerenje poklanjaju tiranima i onih koji vjeruju u slobodu, naš cilj, cilj ove generacije je isti: zaštitit ćemo našu zemlju i braniti mir diljem svijeta kroz marš slobode naprijed.

Od 11. rujna 2001, rekao je predsjednik Bush, terorističko nasilje pojavilo se u širokom luku koji se proteže oko cijelog svijeta. No, "središte sukoba je širi Srednji istok,ukoliko ta regija ostane prepuštena diktatorima i teroristima, bit će trajni izvor nasilja i razlog za zabrinutost. Ukoliko u toj regiji počnu jačati demokracija, blagostanje i nada, teroristički pokret će izgubiti svoje pokrovitelje, svoje regrute i svoje razloge za mržnju koji održavaju teroriste zaposlenima.

Pobjeda nad terorizmom i podrška širenju demokracije na Srednjem istoku traže ustrajnost. No, kako je rekao predsjednik Bush, "naša samouvjerenost proizlazi iz čvrstog uvjerenja da, prema riječima Ronalda Reagana, budućnost pripada slobodnima".

XS
SM
MD
LG