Linkovi

Michael Lund: 'Odrastanje uz 66-ticu' (12/6/04) - 2004-06-12


U Tulsi u saveznoj državi Oklahomi ovaj se mjesec održava festival posvećen povijesnoj auto-cesti 66, koja povezuje Chicago i Los Angeles. Među sudionicima festivala bit će i Michael Lund, profesor književnosti sa sveučilišta Longwood u Farmvilleu u Virginiji, koji je o ovoj nekada ključnoj prometnici napisao niz romana.

Michael Lund počeo je pisati o "66-tici", nakon godišnjice mature koju je proslavio u svojem rodnom mjestu Rolla u Missouriju. Svoju prvu knjigu "Odrastanje uz 66-ticu" posvetio je svojim iskustvima iz djetinjstva u zabačenom gradiću u planinama Ozark. Glavni lik te knjige je Mark Landon, koji sa svojim prijateljima živi u dijelu gradića koji nazivaju "krug". Nakon te prve, zaredao se još niz knjiga o toj regiji, vezanoj uz cestu 66. Uskoro će izići i peta knjiga Michaela Lunda, naslovljena "Proljeće uz auto-cestu 66", u kojoj ta cesta, sa svojom neprekidnom rijekom prometa i skromnim motelima i restoranima predstavlja pozadinu zamršenih ljudskih sudbina.

"Znali smo da je to važna auto-cesta. U svojim knjigama pokušavam dočarati koliko nas je inspirirala. Mislim da kao mlad nisam znao da je ona inspirirala i Steinbeckove "Plodove gnjeva". No, shvaćao sam da je to važna cesta. Znao sam da ide sve do St. Louisa i Chicaga, a to su za nas u provinciji veliki gradovi. Mislio sam ne samo da ću se jednog dana njome zaputiti, već da će njome doći i netko važan," kaže nam.

Mladi u njegovim romanima žive u svijetu sigurnosti, nevinosti i slobde. Michael Lund piše o vremenima u se kojima roditelji nisu ustručavali ostaviti djecu samu, prije nego što su televizija i Internet u svaku kuću donijele neprekidni tok vijesti sa svih krajeva svijeta.

"Mislim da smo bili prilično izolirani od svijeta. U doba moje mladosti, rock and roll se tek bio pojavio. Novine su pisale o pokretu za građanska prava crnaca. No, to nas nije pogađalo. Neprestano smo slušali radio. Kako je hladni rat jačao, tako sam počeo povezivati vijesti sa zrakoplovima koji su nas nadlijetali i pitao sam se – jesu li oni prijetnja za naš mali idilični gradić. Ipak, čim bih izišao iz kuće da se igram s prijateljima, zaboravljao sam na takve stvari," rekao je.

Michael Lund u svojim knjigama o "66-tici" prati iste likove, koji odrastaju, osnivaju obitelji, rade i stare. Vremenom i njihov svijet postaje sve složeniji i otkrivaju o kako se mnogim stvarima zapravo nikada nije govorilo u gradićima poput njihovog tijekom pedesetih godina. To je i jedna od tema njegovih knjiga, koja predstavlja veliku zagonetku za pripovjedača Marka Landona. Autor Michael Lund se u svojoj sveučilišnoj karijeri specijalizirao za viktorijansku literaturu, u kjooj nalazi dosta sličnosti sa životom u američkim gradićima tijekom pedesetih.

"Pisci iz sredine viktorijanskog razdoblja – Thackeray, Dickens i George Eliot – odrasli su prije industrijske revolucije, prije dolaska željeznice. živjeli su u selima, gdje se sve odvijalo sporo. Oduševljavao ih je, ali i strašio novi urbani svijet Londona i drugih industrijskih gradova u Britaniji. Oni su, dakle, prolazili kroz iste promjene kroz koje su prošli i gradići uz cestu 66. Zato su i mnogi viktorijanski pisci, baš kao i ja, pisali o djetinstvu," kaže naš sugovornik.

Michael Lund je iz svojeg rodnog mjesta otišao na studij, a tijekom rata u Vijetnamu, bio je vojni dopisnik. Radnja njegova sljedeća knjiga događa se upravo za vrijeme vijetnamskog rata, u razdoblju kada njegovi likovi ostavljaju za sobom svoj gradić i upućuju se u "bijeli svijet".

XS
SM
MD
LG