Linkovi

Visoka cijena nasilja (12/6/04) - 2004-06-12


Nasilje ne samo da odnosi živote, već i nameće velike troškove društvima diljem svijeta, zaključak je najnovijeg istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U najnovijem izvještaju WHO-a, predstavljenom nedavno na Svjetskoj konferenciji o spriječavanju ozljeda i promicanju sigurnosti, održanoj u Beču, ističe se da nasilje među ljudima neke zemlje košta i više od 4 posto njihovog bruto domaćeg proizvoda.

Svake godine u svijetu nasilje odnese živote milijun i 600 tisuća ljudi, a više milijuna ljudi trpi ozljede i pati od fizičkih, mentalnih, spolnih, reproduktivnih i drugih problema zbog nasilja. Nasilje je jedan od vodećih uzroka smrti među ljudima u dobi od 15 do 44 godine.

Prema najnovijem istraživanju, ukupni godišnji troškovi izazvani kriminalom iznose, primjerice, u Britaniji nešto manje od 64 milijarde dolara, od čega više od 60 posto otpada na ubojstva, spolne napade i druge ozljede izazvane nasiljem. Za Sjedinjene Države, procjene se kreću oko 300 milijardi dolara. Prema jednom istraživanju, samo zlostavljanje djece košta američko gospodarstvo 94 milijuna dolara godišnje, odnosno 1 posto bruto domaće proizvoda. To obuhvaća izravne troškove liječenja, pravnih usluga, policijskih aktivnosti, zatvora za počinitelje, kao i neizravne troškove uzrokovane padom produktivnosti, psihološke troškove i buduću kriminalnost.

Stručnjaci upozoravaju da za zemlje u razvoju često nema pouzdanih podataka na temelju kojih bi se mogli utvrditi troškovi izazvani nasiljem.

XS
SM
MD
LG