Linkovi

Čelnici zemalja G-8 suglasni oko povećanja podrške demokraciji na Srednjem istoku i u sjevernoj Africi (11/6/04) - 2004-06-11


Domaćin summita osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta – predsjednik George Bush – zaključio je sastanak na vrhu ocjenjujući ga “vrlo uspješnim”. Na tiskovnoj konferenciji po svršetku sastanka, on je rekao da su čelnici zemalja skupine G-8 ujedinjeni u nastojanjima da uspostave stabilnost i demokraciju u Iraku. On je, međutim, dodao da ne očekuje od zemalja NATO-a da će uputiti više vojnika u Irak. Takva očekivanja – kako je rekao – ne bi bila realistična.

Na početku summita američki je predsjednik izjavio da bi NATO trebao imati veću ulogu u Iraku. Francuski predsjednik Jacques Chirak izjavio je, međutim, tijekom prvog dana sastanka da nije na NATO-u da intervenira u Iraku. Predsjednik Bush je istaknuo da sve članice skupine G-8 podržavaju širenje demokracije na Srednjem istoku: "Glavni izazovi trenutka su pobjeda nad terorizmom diljem svijeta, te uspješno uspostavljanje slobode u Iraku. Imperativ našeg vremena je širenje slobode diljem Srednjeg istoka".

Čelnici osam najrazvijenijih zemalja suglasili su se da će povećati podršku demokraciji na Srednjem istoku i u sjevernoj Africi. Sudionici summita su se sastali i sa gostima skupa – čelnicima Iraka, Afganistana, Bahreina, Jordana, Tunisa, Turske i Jemena. Uočljivo je, međutim, bilo to što na skupu nisu bili čelnici Egipta i Saudijska Arabije, koji su odbili poziv na summit.

XS
SM
MD
LG