Linkovi

Fahrenheit 9/11 u Americi 25. lipnja (11/6/04) - 2004-06-10


Dokumentarni film Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 počet će se prikazivati u američkim kinima 25. lipnja. Film koji je nedavno nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu prikazivat će se u oko tisuću kina, većinom u urbanim središtima Sjedinjenih Država.

Film kritizira vladu predsjednika Georgea Busha zbog navodnog ignoriranja upozorenja koja su - kako se tvrdi - stizala prije 11. rujna 2001., u vezi opasnosti od terorističkih napada al-Qaide. Također se kritizira i način na koji je Bijela kuća "iskoristila" napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, kako bi opravdala naapd na Irak.

Korporacija Disney blokirala je distribuciju filma od strane kuće Miramax, koja je dio Disneya, no film Michaela Moorea su, na kraju, osobno otkupili čelnici Miramaxa, Bob i Harvey Weinstein, pa je tako film ipak dobio američkog distributera.

Disney tvrdi da nije želio prikazati sporno ostvarenje "na polovici izborne kampanje za predsjednika države"; dok Michael Moore tvrdi da čelnici Disneya nisu željeli ugroziti porezne povlastice koje uživaju zabavni sadržaji ove korporacije na Floridi, čiji je guverner Jeb Bush, brat američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG