Linkovi

Gimnazijalcima iz islamskih zemalja sviđa se Amerika (11/6/04) - 2004-06-10


Grupa srednjoškolaca iz islamskih zemalja upravo je završila jednogodišnji boravak u Sjedinjenim Državama, u sklopu školske razmjene koju već nekoliko godina organizira Državno tajništvo. Kako javlja Deborah Tate, riječ je o vrlo vrijednom iskustvu – i za goste i za domaćine.

Cilj programa učeničke razmjene s islamskih zemljama je uspostavljanje kontakta s mladom generacijom muslimana. Njih 150 provelo je 12 mjeseci u američkim obiteljima, u američkim školama, družeći se sa svojim vršnjacima i upoznajući život u Sjedinjenim Državama. I kako im je bilo u Americi?

Srednjoškolka iz Kuvajta kaže - “prije no što sam došla u Kaliforniju brinulo me je da će me Amerikanci smatrati teroristkinjom, zato što nosim maramu. No, nitko to nije posebno komentirao. Svi su bili jako prijateljski, lijepo su me primili. To me je zapravo jako iznenadilo.”

Mnoge je iznenadila i etnička raznolikost Amerike. Gimnazijalac iz Sirije, koji je godinu dana bio u Georgiji, kaže da ga je oduševila činjenica što je sreo ljude sa svih strana svijeta. “Amerikanci vole što im je domovina raznolika, što u njoj žive različiti ljudi. I meni se to sviđa” – kaže ovaj mladi Sirijac, ali i dodaje da mu se manje sviđa to što gotovo nitko koga je sreo u Americi ništa nije znao o njegovoj domovini, Siriji.

Ahmed iz Libanona najviše će se sjećati zime u Wisconsinu. “Šest stupnjeva ispod nule. S prijateljima sam skočio u jezero, koje je bilo gotovo potpuno zaleđeno. Nikad to neću zaboraviti” – kaže ovaj mladi Arap.

Amy Chamberlain, direktorica obrazovnog programa koji je u Ameriku doveo učenike iz islamskih zemalja kaže da je ovaj projekt dobra škola i za Amerikance: “Gimnazijalci iz islamskih zemalja često žive godinu dana u malim gradićima, gdje možda nikad nisu niti sreli čovjeka islamske vjere. Druženje sa stranim studentima je prilika da se uklone neki negativni klišeji koje mnogi Amerikanci imaju o muslimanskom svijetu.”

XS
SM
MD
LG