Linkovi

WP: Dan rituala i sjećanja (10/6/04) - 2004-06-10


“Glavni grad odaje počast ‘dostojanstvenom i galantnom čovjeku’ “ naslov je pod kojim New York Times izvještava o komemoraciji u Washingtonu. “Dok su drugi bili zabrinuti, predsjednik Reagan je bio ustrajan… Dok su drugi slabili, predsjednik je Reagan stajao visoko… i sve je to činio s puno skromnosti, šarma i humora” – izjavio je – prema pisanju njujorškog lista - predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Dennis Hastert.

Washington Post pod naslovom “Dan rituala i sjećanja” gotovo cijelu naslovnu stranu posvećuje toku pogrebne ceremonija u glavnom gradu. “Javne komemoracije za čovjeka čija je konzervativna politika, kao i zarazni optimizam, transformirao život američkog društva – kulminira sutra kada će misi u Nacionalnoj katedrali nazočiti 20 sadašnjih i bivših šefova država” – piše vašingtonski list.

Od drugih priloga u američkim listovima izdvajamo rezultate najnovije ankete koju je proveo Los Angeles Times. “Vrlo rasprostranjena nelagodnost glede pravca u kojem se država kreće, te sumnje u politiku predsjednika Busha u Iraku i na ekonomskom planu – pomogli su senatoru Johnu Kerryju da uspostavi solidnu prednost nad predsjednikom među glasačima diljem zemlje” – tvrdi LA Times.

Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je proveo kalifornijski list, 51 posto Amerikanaca podržava senatora Kerryja kao budućeg predsjednika, dok ih 44 posto podržava Busha. Kada je pitanje preformulirano i ubačen treći, neovisni kandidat, rezultat je bio sljedeći: 48 posto za Kerrya, 42 posto za Busha, a 4 posto za neovisnog Ralpha Nadera - bilježi Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG