Linkovi

Ashcroft: Bush nije naredio nikakvo kršenje zakona o torturi (9/6/04) - 2004-06-09


Jednoglasno usvajanje nove rezolucije Ujedinjenih naroda o Iraku, zatim summit skupine G-8, te pripreme za današnje prenošenje posmrtnih ostataka predsjednika Ronalda Reagana u Washington – tri su od ukupno četiri teme koje dominiraju naslovnim stranicama američkih listova. Četvrta tema je kontroverzni dokument Busheve administracije s navodnim uputama kako postupati sa zarobljenicima.

Pod naslovom “Dopis usmjerava pozornost na Busha”, Washington Post navodi da je ministarstvo pravosuđa 2002. godine savjetovalo Bijelu kuću da bi “mučenje osumnjičenih al-Qaidinih terorista možda moglo imati zakonsko pokriće”. Otkrivanje ovakvog uputstva – navodi list – “usmjerilo je novu pozornost na ulogu koju je predsjednik Bush imao u postavljanju pravila za metode ispitivanja tijekom rata protiv terorizma”.

U dopisu koji je 2002.godine sačinio Ured za pravna pitanja Ministarstva pravosuđa navodi se da bi tortura osumnjičenih pripadnika al-Qaide u inozemstvu “mogla biti opravdana” – navodi Washington Post. U dokumentu se također kaže da bi međunarodni propisi o zabrani mučenja “mogli biti neustavni ukoliko se primjenjuju na ispitivanja” kojima su podvrgnute osobe osumnjičene za terorizam, tvrdi vašingtonski list koji smatra da je taj dokument predstavljao “pravni uput” za CIA-u, koja je nakon toga svojim operativcima na terenu naložila korištenje novih, puno agresivnijih metoda ispitivanja.

Na isti temu, New York Times u naslovu citira riječi ministra pravosuđa Johna Ashcrofta koji je u Senatu rekao: “Bush nije naredio nikakvo kršenje zakona o torturi”. Sličan je naslov u Los Angeles Timesu: “Ashcroft niječe da su dopisi vodili zlostavljanju” zatvorenika. Izvještavajući o žestokom verbalnom okršaju ministra Ashcrofta i demokratskih senatora u odboru za pravosuđe, listovi bez izuzetka bilježe naročito veliki rast temperature nakon odbijanja gospodina Ashcrofta da pruži na uvid kontroverzne dokumente.

XS
SM
MD
LG