Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno prihvatilo rezoluciju o Iraku (9/6/04) - 2004-06-09


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je podržalo prijenos suverenosti u Iraku s koalicije na čijem su čelu Sjedinjene Države, na prijelaznu iračku vladu. Prihvaćanje američko-britanske rezolucije premijer Tony Blair i predsjednik Bush ocijenili su značajnom prekretnicom u Iraku. Neposredno prije njenog usvajanja u Vijeću sigurnosti, američki je predsjednik rekao da će rezolucija poslati jasnu poruku svijetu: “Te zemlje razumiju da će slobodni Irak služiti kao katalizator za promjene u širem području Srednjeg istoka, što će imati značajnog udjela u pobjedi nad terorizmom".

Predsjednik prijelazne iračke vlade Ghazi al-Yawari ocijenio je da se rezolucijom daje Iraku puna suverenost. On je zatražio od međunarodne zajednice da pomogne u održavanju reda i zakonitosti u njegovoj zemlji sve dok Irak ne obuči svoje snage sigurnosti.

S gospodinom al-Yawariem – koji će biti gost summita skupine G-8 – jučer se u Washingtonu sastao državni tajnik Colin Powell. Tom prilikom, gospodin je Powell rekao da će se - nakon iračkog preuzimanja vlasti - naoružani pobunjenici u toj zemlji boriti protiv interesa vlastitog naroda.

XS
SM
MD
LG