Linkovi

Predsjednički pogrebi u američkoj povijesti (9/6/04) - 2004-06-09


Pogrebi predsjednika u američkoj su povijesti bili trenuci zajedničkog izražavanja tuge i prisjećanja na godine provedene pod čelništvom čovjeka izabranog voljom većine naroda. Ovotjedni pogreb Ronalda Reagana nastavak je te tradicije.

Za mnoge su još uvijek u živom sjećanju trenuci s pogreba predsjednika Johna Kennedya, u studenom 1963.godine. U dubokoj žalosti za ubijenim predsjednikom sudjelovali su milijuni Amerikanaca koji su ispraćaj uz najviše državne počasti pratili preko televizije:“Ova državnička, veličanstvena i dostojanstvena pogrebna povorka prošla je pokraj Lincolnovog spomenika, prešla most preko rijeke Potomac i nastavila ka vječnom počivalištu našeg 35. predsjednika".

Od Georgea Washingtona do Richarda Nixona, smrt predsjednika – bez obzira jesu li umrli po odlasku iz Bijele kuće, ili za vrijeme predsjedničkog mandata – označavala je razdoblje nacionalne žalosti. To obrazlaže i povjesničar američkih predsjednika na Sveučilištu American – Allan Lichtman: “Amerika nema kraljeve. Nema ni kraljice. Naši su predsjednici ti koji uspostavljaju onu posebnu, tajnovitu vezu s američkim narodom, te je i državnički pogreb predsjednika sličan pogrebu nekog od velikih svjetskih kraljeva".

Zadnji državnički pogreb američkog predsjednika održan je prije deset godina za Richarda Nixona. Nixonova je obitelj, međutim, odlučila da pogreb održi u Californiji, a ne u Washingtonu. Zadnji predsjednički pogreb u Washingtonu održan je 1973.godine za Lyndona Johnsona, čije je lijes bilo izložen u zgradi Kongresa na Capitol Hillu. … Samo tri tjedna prije toga, predsjednik Johnson je – unatoč lošem zdravstvenom stanju – otputovao u saveznu državnu Missouri kako bi odao posljednju počast predsjedniku Harryu Trumanu. Umjesto državničkog pogreba u Washingtonu, obitelj predsjednika Trumana je odlučila sahraniti ga u rodnoj saveznoj državi. … Prvi državnički pogreb američkog predsjednika priređen je 1865.godine Abrahamu Lincolnu, koji je ubijen samo nekoliko dana nakon okončanja američkog građanskog rata.

XS
SM
MD
LG