Linkovi

Amerikanci se u travnju zadužili $3.9 milijardi (9/6/04) - 2004-06-08


Zaduživanje američkih potrošača raslo je u travnju po stopi manjoj od očekivane i iznosilo je 3 milijarde i 900 milijuna dolara, dok je u ožujku ono iznosilo 9 milijardi i 300 milijuna. Analitičari su za travanj predviđali povećanje za više od šest milijardi. Prema priopćenju Središnje banke, do ovog dolazi jer su po drugi put u tri mjeseca Amerikanci putem kreditnih kartica kupili manje roba i usluga od uobičajenog.

******

Direktor američke Središnje banke Alan Greenspan izjavio je da će njegova ustanova učiniti sve što je potrebno da se inflatorna kretanja u američkom gospodarstvu zadrže pod kontrolom, rekavši da će se kamatne stope povećavati tempom koji neće izazivati potrese.

******

U prvom tjednu ovaj mjesec, američki lanci robnih kuća i dućana zabilježili su povećanje prometa, izmjenivši trend iz protekla tri tjedna, kada je prodaja padala. Prema podacima Međunarodne udruge trgovačkih centara, u odnosu na isti tjedan prošle godine, prodaja je zabilježila porast od čak 5.5 posto.

******

Američka korporacija Microsoft agresivno radi na tome da se ukine odluka Izvršnog povjerenstva Europske unije o tome da Microsoft mora izvršiti veće promjene svog operativnog sustava Windows za prodaju na europskom tržištu. Odvjetnici ove tvrtke pokrenuli su novi niz napada na ovu odluku pred pravnim tijelima unije, tvrdeći da odluka Povjerenstva u stvari potkopava inovativna nastojanja i onemogućava rad poslovno uspješnih kompanija.

XS
SM
MD
LG