Linkovi

Počinje sastanak vođa zemalja G-8 (8/6/04) - 2004-06-08


Sastanak čelnika najvećih svjetskih ekonomskih sila i Rusije počinje danas u Sea Islandu, luksuznom turističkom komplesu na obali Atlantika, u saveznoj državi Georgiji. Sastanak će se ponajviše baviti Irakom, Srednjim istokom, terorizmom, te s nekoliko ekonomskih pitanja. Šestorica od osmorice čelnika bila su u nedjelju zajedno u Normandiji na obilježavanju šezdesete godišnjice dana-D, i većina, poput predsjednika Busha, stiže na jug Sjedinjenih Država izravno iz Francuske. Zemlje članice skupine G-8 su četiri najveće zemlje zapadne Europe - Britanija, Njemačka, Francuska i Italija - te Japan, Kanada, Rusija i Sjedinjene Države.

Savjetnica američkog predsjednika, Condoleezza Rice, kaže da će sudionici imati pune ruke posla, tijekom sastanaka koji danas počinju s neformalnom večerom. "Za očekivati je da će se vođe skupine G-8 složiti oko poduzimnja novih akcija u cilju promicanja slobode, demokracije i prosperiteta u širem području Srednjeg istoka, radi spriječavanja širenja oružja masovnog uništenja, te jačanja međunarodne suradnje u ratu protiv terorizma, kao i proširenja globalnih napora u očuvanju mira i promociju svjetskog ekonomskog rasta i trgovačke razmjene".

Mjere sigurnosti sastanka na vrhu bit će vrlo jake, a novinari neće imati pristupa Sea Islandu. Predsjednik se Bush nada da će učesnici sastanaka podržati američku inicijativu za promicanje demokratskih reformi na Srednjem istoku i u islamskom svijetu. On je pozvao u srijedu čelnike više arapskih zemalja kao i Turske i Afganistana da se sastanu s predsjednicima i premijerima skupine G-8. U četvrtak, kada će se raspravljati pitanja trgovačke razmjene i dugova, skupu će se pridružiti više čelnika afričkih zemalja. Ovogodišnji sastanak pružiti će priliku za popravljanje transatlantskih odnosa ozbiljno narušenih ratom u Iraku. Članice skupine G-8, Njemačka, Francuska i Rusija razišle su se sa Sjedinjenim Državama i Britanijom i nisu podržale rat. Odnosi su se posljednjih mjeseci popravili, premda fracuski predsjednik Jacques Chirac kaže da se ne smije podrazumijevati da su razmimoilaženja prevaziđena.

XS
SM
MD
LG