Linkovi

Rožić: Provedbu zakona o financiranju izborne kampanje nitko ne nadgleda - 2004-06-08


U Washingtonu je nedavno održan međunarodni seminar “Parlamentarna etika i odgovornost”. Organizirala ga je udruga Parlamentarci za globalnu akciju, u suradnji s američkim Senatom, Senatom Poljske te organizacijom Transparency International. Na skupu je bio i član Sabora Republike Hrvatske Miroslav Rožić, koji govori o svojim utiscima.

Na skupu se govorilo o dvije teme – sprečavanju sukoba interesa te financiranju izbornih kampanja. Miroslav Rožić, čelnik saborskog kluba zastupnika Hrvatske stranke prava, održao je izlaganje o financiranju izborne kampanje u Hrvatskoj.

Miroslav Rožić: Govorio sam o tome da je to kod nas riješeno s nekoliko zakona, ali da međutim ne postoji nikakav institucionalni nadzor nad provođenjem tih zakona. Tako da kad završe te izborne kampanje, zapravo se ne zna koja bi institucija trebala to nadgledati. Također nema niti sankcija ukoliko bi bili prekršeni zakonski okviri o financiranju izborne kampanje.

Miroslav Rožić smatra da se ovaj problem treba riješiti jer – kako kaže – “izbori ne smiju biti nepravedno natjecanje bogatih i siromašnih stranaka”. Hrvatska stranka prava posljednjih se godina angažirala na problematici korupcije na hrvatskoj političkoj sceni. Prije dvije godine, hrvatski je Sabor usvojio zakon o sprečavanju sukoba interesa – upravo na inicijativu Hrvatske stranke prava.

I u Sjedinjenim su Državama ova pitanja aktualna – reforma sustava financiranja izbornih kampanja ozakonjena je prije dvije godine, zbog raširenog dojma da je novca u politici previše te da je njegov pritok često nedovoljno transparentan.

Upitali smo Miroslava Rožića jesu li neka od američkih rješenja primjenjiva u Hrvatskoj. "Ono što bi se definitivno moglo primijeniti od američkih iskustava to je da se zna koja je institucija nadležna za nadzor u provođenju zakonskih ograničenja. S druge strane, u Americi se jasno znaju kakve su sankcije za kršenje predizbornih pravila. Ono što bi još moglo koristiti, kao američko iskustvo, to su svakako ograničenja na visinu osobnih donacija, koja postoje u Americi."

Seminar na kojem je govorio Miroslav Rožić organizirala je udruga Parlamentarci za globalnu akciju, u suradnji s američkim Senatom, Senatom Poljske kao i ne-profitnom organizacijom Transparency International. Skupu su nazočili parlamentarci iz više od trideset država.

XS
SM
MD
LG