Linkovi

Summit G-8 prilika za približavanje stajališta (8/6/04) - 2004-06-08


Zapažen prostor dobila su predviđanja rezultata summita osam najrazvijenijih zemalja svijeta koji danas počinje na atlantskoj obali američke države Georgije. Washington Post o tom događaju piše pod naslovom “Prijateljstvo, na njegov način” i u podnaslovu dodaje: “Bush određuje pravila po kojima se uspostavljaju odnosi sa svjetskim čelnicima”. Uoči sastanka na vrhu, vašingtonski list piše da se “Bush zbližava sa čelnicima koji svijet vide kao on, te koji – prema njegovim riječima – ‘razumiju’ rat protiv terorizma i govore jednostavno.”

Washington Post navodi riječi bivšeg dužnosnika Bijele kuće koji kaže da gospodin Bush izgleda ima jednostavan kriterij ocjenjivanja svojih kolega čelnika, a svodi se na pitanja – “jesu li dobri, ili loši ljudi? Imaju li viziju za svoju zemlju, ili ne?” Od sudionika trodnevnog summita, gospodin je Bush je u srdačnim odnosima s premijerima Britanije - Blairom i Japana - Koizumijem, ali – s druge strane - nikad nije uspostavio odnos s francuskim predsjednikom Chiracom i njemačkim kancelarom Schroederom – piše Washington Post.

Christian Scienece Monitor prenosi ocjenu da “odavno nije bilo tako kritičnog summita” kao što je ovaj u Georgiji. Ukoliko danas u Vijeću sigurnosti bude usvojena rezolucija o Iraku, onda bi se G-8 mogao ujediniti po pitanju Iraka – smatra bostonski list i dodaje: “U odnosu s prošlogodišnjim, ovaj bi se summit mogao pretvoriti u svojevrsni izliv ljubavi.”

Los Angeles Times navodi da će predsjednik Bush inzistirati na promicanju demokracije, slobode i ljudskih prava u širem području Srednjeg istoka – dakle, ne samo Iraku. Bushevo inzistiranje na te tri vrijednosti “temelji se na njegovom uvjerenju da je Amerika jako dugo bila u krivu, vjerujući da se stabilnost može osigurati na uštrb slobode i osobnih prava”. Takvo objašnjenje dala je predsjednikova savjetnica za državnu sigurnost Condoleeza Rice – piše L.A. Times.

XS
SM
MD
LG