Linkovi

Nasljeđe Ronalda Reagana - čimbenik predizborne kampanje? (7/6/04) - 2004-06-07


Smrt predsjednika Ronalada Reagana, reagiranja svijeta na odlazak 40. američkog predsjednika i sjećanja Amerikanaca na jednog od najpopularnijih čelnika - u američkim listovima zauzimaju izvanredno veliki prostor. Značajan publicitet u današnjim novinama je dobilo i savezničko okupljanje u Normandiji.

“Od obala Normandije, pa do predizbornog stožera predsjednika Busha, nedaleko od Washingtona, predsjednik Bush i njegovi politički savjetnici prigrlili su u nedjelju baštinu Ronalda Reagana, ukazujući da gospodin Reagan, čak i nakon smrti, može sudjelovati u još jednoj kampanji – ovoga puta na strani gospodina Busha” – piše "New York Times". Presjednikovi savjetnici kažu da će usmjeravanje velike pozornosti na karijeru preminulog gospodina Reagana poslužiti kao podsjetnik na – kako tvrde Bushovi savjetnici – sličnost dvojice predsjednika po odlučnosti, izravnom govoru i ideološkoj motiviranosti – navodi njujorški list.

"Washington Post" bilježi da je predsjednik Bush u govoru na komemoraciji u Normandiji podsjetio na Ronalda Reagana, a u obraćanju Europljanima je izrazio pomirljivost. …Europljanima koji danas sumnjaju u američki predanost trans-atlantskom savezu, obećao je da bi ‘Amerika za svoje prijatelje ponovo učinila isto’ što je učinila i u Drugom svjetskom ratu - navodi "Washington Post". List također izdvaja riječi francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji je rekao: “”Francuska nikad neće zaboraviti.”

XS
SM
MD
LG