Linkovi

Dodjeljene kazališne nagrade Tony (7/6/04) - 2004-06-07


Na sinoćnjoj dodjeli nagrada Tony, koje se dodjeljuju za najbolja kazališna ostvarenja, najboljom predstavom ove godine proglašena je drama "I Am My Own Wife – Ja sam svoja supruga" o jednom istočnonjemačkom transvestitu. Tonyje za najbolju glazbu i najbolji scenarij dobio je lutkarski mjuzikl "Avenue Q", iako se očekivalo da će te nagrade pobrati mjuzikl "Wicked", inspiriran "Čarobnjakom iz Oza", koji je već zaradio 14 milijuna dolara. Redatelj Jack O'Brien dobio je Tonya za postavljanje Shakespearovog "Henrya IV".

Naboljim glumcem proglašen je Jefferson Mays, koji u drami "I Am My Own Wife" glumi sve uloge – njih preko 40. U povijest kazališta upisala se Phylicia Rashad, koja je postala prva crnačka glumica nagrađena Tonyjem za najbolju žensku ulogu. Tu je nagradu dobila za ulogu u predstavi "A Raisin in the Sun". Pet Tonya dobila je nova verzija mjuzikla o pjevajućim sociopatima "Assassins" Stevena Sondheima i Johna Weidmana iz 1991.

Nagrade Tony dodjeljuju se u 17 kategorija, a dobitnike biraju kazališni djelatnici i novinari. Svečanu dodjelu nagrada, održanu u njujorškom Radio City Music Hallu, vodio je australski glumac Hugh Jackman, koji je bio nominiran za Tonya za svoju ulogu u djelu "The Boy from Oz".

Dodjela Tonya kulminacija je sezone na Broadwayu. Ove sezone na Broadwayu je bilo postavljeno 39 novih predstava, koje su donijele rekordnih 771 milijun dolara od prodaje ulaznica. Brodvejske predstave privukle su preko 11 i pol milijuna gledatelja.

XS
SM
MD
LG