Linkovi

'Odgađanje primjene ribolovno-ekološke zone udovoljavanje interesima talijanskih ribara' (7/7/04) - 2004-06-07


Zastupnici Hrvatskog sabora nedavno su većinom glasova izglasali Vladin prijedlog kojim se odgađa primjena ribolovno-ekološke zone na Jadranu za zemlje članice Europske unije. To će vrijediti sve do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske unije.

Hrvatska je među posljednjim državama svijeta prema konvenciji UN-a iskoristila pravo proglašenja ribolovne zone. Tu je odluku Hrvatski sabor donio prošle, a s primjenom je trebala započeti 3. listopada ove godine. Ribolovno-ekološkom zonom, do sredine Jadrana Hrvatska bi zaštitila svoj dio mora te posebice riblji fond koji je uvelike osiromašen. Tonči Božanić predsjednik ceha hrvatskih ribara za Glas Amerike komentira najnoviju odluku Sabora o odgađanju primjene ribolovno-ekološke zone na Jadranu.

“Rekao bih da je ta odluka Hrvatskog sabora jedno veliko poniženje za sve hrvatske ribare, a mislim i za čitavu Hrvatsku u cjelini. Dogodio se apsurd. Iako su Europska unija i sve njezine članice potpisale međunarodnu konvenciju o pravu mora, premda su sve članice EU iskoristile to pravo izuzevši Italiju i Grčku, nama kao maloj državi koja želi ući u tu europsku obitelj to se brani. Nitko nije rekao da nam je to uvjet ukoliko želimo ući u društvo EU međutim to se između redova iščitava”, kaže Tonči Božanić.

Svi hrvatski ribari i njihov predsjednik ceha Tonči Božanić pitaju se zbog čega za Hrvatsku postoje dvostruki kriteriji. Hrvatski ceh ribara već je reagirao na odgađanje odluke o primjeni hrvatskog ribolovnog pojasa te je uputio pismo premijeru i traže s njim sastanak. Kažu da to nije ni u interesu ribara ni hrvatske države.

“Želimo upozoriti premijera Sanadera da je odluka o odgađanju primjene ribolovno-ekološke zone na Jadranu udovoljavanje interesima talijanskih ribara”, ističe Tonči Božanić.

Premijer Sanader izjavio je da postoji opasnost da netko od 25 šefova država na sastanku Europskog vijeća sredinom lipnja ne digne ruku za hrvatsku kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji ako se ribolovno-ekološka zona primijeni i na zemlje Europske unije. Da se to ne bi dogodilo Vlada je predložila samo odgodu, ali ne i odustajanje od zone. Zona se počinje primjenjivati, naglasio je premijer Sanader, 3. listopada, ali uz odgodu primjene za 25 zemalja članica Europske unije do završetka pregovora o partnerstvu u ribarstvu. Tonči Božanić, predsjednik ceha hrvatskih ribara kaže na čemu će inzistirati pri susretu sa predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom:

“Temeljno traženje je to da odluka 3. listopada stupi na snagu u svom punom značenju. Dakle, da mi budemo gospodari u ribolovu na našoj polovici Jadrana i to svoji na svome. Potrebno je jedno područje Jadrana koje je sada potpuno bez zakona i gdje se ne primjenjuju nikakvi zakoni implementirati u naš hrvatski zakon o morskom ribarstvu. Važno je gospodariti tim prostorom i dugoročno ga održavati”, ističe Tonči Božanić predsjednik ceha hrvatskih ribara.

XS
SM
MD
LG