Linkovi

'Harry Potter i zatvorenik Azkabana' (8/6/04) - 2004-06-06


Neki od najpopularnijih likova iz moderne knjizevnosti za djecu i mladez vratili su se na velike ekrane u trecem filmu nastalom prema istoimenom bestselleru engleske autorice J. K. Rowling. Film "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" za nas je pogledao Alan Silverman.

U skoli za carobnjake Hogwart, nova je skolska godina koja Harryju Potteru donosi dosad najmracnija i najopasnija iskusenja.

Sirius Black novi je lik serijala o tinejdzerskom carobnjackom segrtu, koji bi mladog Harryja mogao pribliziti ocu i majci koje nikad nije upoznao. Daniel Radcliffe ponovno tumaci ulogu Harryja Pottera, a Emma Watson i Rupert Grint vracaju se kao njegovi najbolji prijatelji Hermione Granger i Ron Weasley. Redatelj prva dva filma o Harryju Potteru, Chris Columbus, u ovom je nastavku preuzeo posao producenta, a redateljsku je palicu predao meksickom reziseru Alfonsu Cuaronu, koji priznaje da o Harryju Potteru nije bas previse znao.

"Nisam do tada procitao knjige o Harryju Potteru niti gledao prva dva filma. Naravno da sam znao za fenomen Harryja Pottera, ali sam - ne znam ni sam zasto - mislio da se radi o jednom od tipicnih sladunjavih serijala. To nije za mene ... mislio sam da je to obicna glupost."

No, promijenio je misljenje kad je procitao scenarije za prva dva filma, kao i trecu knjigu serijala, "Zatvorenik Azkabana".

"Procitao sam knjige i rekao: Moram to snimiti. To je sjajan materijal, prepun slojevitosti. Nije bitno sto se radi o carobnjacima - ti likovi su prepuni pravih ljudskih emocija i vise razina znacenja. To je vise od avanture - to je metafora o rasizmu, klasama i moci, ali, isto tako, i o prijateljstvu i samoci."

Daniel Radcliffe, koji ce u srpnju navrsiti 15 godina, jos uvijek se moze poistovjetiti s problemima koji se postavljaju pred Harryja Pottera.

"Kao pravi tinejdzer, Harry osjeca isti gnjev i usamljenost kao i njegovi vrsnjaci, ali, zbog svoje proslosti, misli da ih on osjeca jace od drugih. Za mene je taj dio uloge bio malo tezak, ali sam se vodio vlastitim osjecajima i preuvelicao ih. Obicno bih se unio u potrebno raspolozenje slusajuci neku glazbu, a onda bih se samo nadao da cu uspjeti to i prenijeti u svoju ulogu."

Medju svim clanovima glumacke postave, Emmu Watson se smatra neprikosnoveno najboljim poznavateljem knjiga o Harryju Potteru. Ona smatra da ce se ovaj treci nastavak bez sumnje svidjeti ljubiteljima, jer, cak i uz 'rezanje' nekih dijelova radnje, glavne su stvari ostale. Stovise, kaze ona, uz sjajan tempo filma, sve bitne stvari iz knjige nasle su mjesto u filmu.

Ulogu ravnatelja skole Hogwarts preuzeo je Michael Gambon, nakon smrti Richarda Harrisa. Od starih znanaca tu su i Alan Rickman kao profesor Snipe, te Robbie Coltrane kao Hagrid. Nova lica su David Thewlis u ulozi profesora Lupina, Emma Thompson kao profesorica Trelawney, te, na koncu, kao sredisnji lik filma, Gary Oldman kao zastrasujuci Sirius Black. Glazbu je skladao John Williams.

XS
SM
MD
LG