Linkovi

Bush i Chirac predvodili svečanosti povodom Dana D (6/6/04) - 2004-06-06


Predsjednik Bush i i francuski predsjednik Jacques Chirac predvodili su svečanosti odavanja počasti savezničkim vojnicima koji su poginuli na plažama Normandije kako bi oslobodili Europu od nacističke okupacije prije 60 godina.

Predsjednik Bush je odao počast hrabrim i neustrašivim vojnicima koji su se jednog utorka prije točno šezdeset godina usred noći ovdje iskrcali došavši iz Britanije."Oni govore o plovilima koja su se ljuljala na valovima, o fijucima granata koje su ispaljivali ratni brodova iz pozadine, bijelim mlazovima u vodi od neprijateljske vatre oko njih i zvuka metaka koji su udarali u metalna vrata amfibijskih plovila koja će uskoro biti otvorena".

Više od devet tisuća savezničkih boraca pokopano je na groblju iznad ovih plaža. Francuski predsjednik Jacques Chirac istaknuo je kako "Francuska neće nikad zaboraviti što duguje Americi, svome vječnom prijatelju, i svim saveznicima zahvaljujući kojima Europa, napokon ponovno ujedinjena, živi u miru, slobodi i demokraciji". Predsjednik Bush je podsjetio kako su se Francuska i Sjedinjene Države zajedno borile u ratu, a u borbi za mir nakon toga postali su pouzdani partneri.

XS
SM
MD
LG