Linkovi

Bush: Tužan trenutak u životu zemlje (6/6/04) - 2004-06-06


Predsjednik Bush izrazio je duboku žalost zbog smrti bivšeg predsjednika Ronalda Reagana. Predsjednik je obaviješten o smrti predsjednika Reagana dok se sprema sudjelovati u današnjim svečanostima povodom 60-te obljetnice Dana D, povijesnog savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Predsjednik Bush je kazao da smrt tako velikog Amerikanca obilježila tužan trenutak u životu nacije.

"Za sobom ostavlja naciju koju je obnovio i svijet koji je pomogao spasiti. Tijekom mandata predsjednika Reagana, Amerika je ostavila iza sebe razdoblje podjela i sumnji u samu sebe, a svijet je ostavio iza sebe razdoblje tiranije i straha. Sada, opraštajući se od našeg čelnika, zahvaljujemo mu na tome," kazao je.

Predsjednik Bush je dodao da je Ronald Reagan stekao poštivanje Amerike svojom veličinom, te da je zadobio ljubav Amerikanaca svojom dobrotom. Prema njegovim riječima, bivši je predsjednik imao snagu koja proizlazi iz karaktera, smisao za humor koji proizlazi iz mudrosti i uljudnošću koja proizlazi iz poniznosti.

"Uvijek nam je govorio da Ameriku tek čekaju najbolja vremena. Nalazimo utjehu u spoznaji da se to odnosi i na njega. Njegov posao je gotov i sada ga čekaju vrata raja. Bog blagoslovio Ronalda Reagana," rekao je predsjednik.

Predsjednik je putem telefona razgovarao s bivšom prvom damom Nancy Reagan, kojoj je, u ime nacije, izrazio sućut. Predsjednik Bush je obaviješten o smrti Ronalda Reagana tijekom njegovo posjeta Francuskoj. Nakon vijesti o smrti bivšeg predsjednika, zastava pred Bijelom kućom spuštena je na pola koplja. Za sada nema planova o mogućim promjenama u sudjelovanju predsjednika Busha u današnjem obilježavanju Dana D.

Američki političari iz obje stranke popratili su vijest o smrti predsjednika Reagana izrazima sućuti. Budući demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry nazvao je ljubav bivšeg republikanskog predsjednika prema njegovoj zemlji "zaraznom", dodajući da je Ronald Reagan, čak i kada je "slamao srca demokrata", to činio "sa smiješkom i u duhu otvorene debate". Senator Kerry je dodao da je nas je, kako je kazao "Reagan naučio da postoji velika razlika između snažnih stavova i gorkih stranačkih podjela."

Bivši predsjednik George H. W. Bush, koji je bio dopredsjednik predsjedniku Reaganu, istaknuo je da Ronald Reagan nije bio neugodan čak ni kada se nije slagao sa stavovima drugih, te ga je nazvao dobrim i pristojnim čovjekom. On je također dodao da su i on i njegov sin, sadašnji predsjednik Bush, mnogo naučili od Ronalda Reagana. Kako javlja Associated Press, bivši predsjednik Bill Clinton izjavio je da će se predsjednika Reagana sjećati kao oličenja optimizma američkog naroda.

XS
SM
MD
LG