Linkovi

Rumsfeld o Iraku (6/6/04) - 2004-06-06


U ratu protiv međunarodnog terorizma ostvareni su od 11. rujna 2001. brojni uspjesi. Međutim, američki ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da je, unatoč tim uspjesima, svijet bliži "početku, nego kraju te borbe."

"Danas, civilizirana su društva sučeljena s neprijateljima kakve nikada prije nismo poznavali. Oni ne žele primirje, oni nemaju teritorij koji bi branili, oni nemaju svoju javnost kojoj bi odgovarali. Oni nam prijete putem skrivenih mreža, koje nije lako otkriti. Imaju i jednu važnu prednost – teroristi trebaju uspjeti samo povremeno u svojim napadima, dok mi, branitelji, moramo uvijek biti uspješni u obrani," rekao je.

Nemoguće je, kazao je gospodin Rumsfeld, braniti se uvijek protiv terorističkih napada.

"U ovoj borbi možemo pobijediti samo ukoliko eliminiramo teroriste prije nego što oni razviju još moćnija sredstva za nanošenje zla još većem broju nedužnih ljudi," rekao je.

Jedno od najvažnijih postignuća u toj borbi bilo je svrgavanje režima Saddama Husseina, koji je podržavao teroriste. Ipak, od oslobođenja, Irak je postao rasadnik domaćih i stranih terorista. Ministar obrane Rumsfeld kazao je da teroristi pokušavaju omesti napore iračkog naroda na uvođenju samouprave.

"Ekstremisti znaju da bi im zaživljavanje slobodnog Iraka, koji će imati samoupravu i živjeti u miru sa svojim susjedima, koji će poštivati sve vjere i biti predan vladi koja će predstavljati sve njegove stanovnike, zadalo smrtni udarac. Oni strahuju da bi jednoga dana Srednji istok mogao odbaciti tiraniju i nasilje i izgraditi novu budućnost, u kojoj za teroriste neće biti mjesta," izjavio je gospodin Rumsfeld.

Napad na slobodu u Iraku, kazao je ministar obrane Rumsfeld, pokazuje zašto je rat protiv terorizma "važan za sva civilizirana društva". Uspjeh u tom ratu, dodao je, "ovisi o poticanju prijatelja i saveznika, s kojima smo tako međusobno ovisni, da se ne daju zastrašiti prijetnjama ili izolirati strahom".

XS
SM
MD
LG