Linkovi

Reagan i Hollywood (6/6/04) - 2004-06-06


Ronald Reagan nije nikada bio velika holivudska zvijezda, ali je, tijekom svoje glumačke karijere, stekao vještine koje su mu kasnije donijele reputaciju "velikog komunikatora" tijekom dva predsjednička mandata. Nakon kraće karijere sportskog komentatora, Ronald Reagan se između 1937. i 1964. bavio glumom.

Glumio je u 59 uglavnom manjih filmova, i sam je sebe nazivao "Errolom Flynnom filmske B produkcije". Među njegovim najbolje upamćenim filmovima su "Bedtime for Bonzo", u kojem je veliki ekran dijelio s čimpanzom, i "Knute Rockne", u kojem je izrekao kasnije slavnu rečenicu "Win just one for the Gipper". Reagan je postao predsjednik Gilde filmskih glumaca 1947., te je svjedočio pred Odborom Zastupničkog doma za ne-američke aktivnosti, koji je istraživao navodnu komunističku infiltraciju u američkim institucijama. To iskustvo potaknulo je u njemu želju za bavljenjem politikom.

Javnosti je postao bolje poznat kao voditelj popularne emisije "General Electric Theater". Kao predstavnik te tvrtke, izoštrio je i svoje govorničko umijeće. Njegov govor u predsjedničkoj kampanji Barrya Goldwatera 1964. potankuo je bogate biznismene da ga pozovu da se kandidira za guverner Kalifornije. Na tu je dužnost izabran 1966.

XS
SM
MD
LG