Linkovi

Umro Ronald Reagan (6/6/04) - 2004-06-05


Bivši američki predsjednik Ronald Reagan umro je u svojem domu u Los Angelesu u dobi od 93 godine. Predsjednik Reagan, kojem se pripisuje zasluga za okončanje hladnog rata, dugo je patio od Alzheimerove bolesti. Bivši glumac i guverner Kalifornije, predsjednik Reagan je došao u Bijelu kuću kao 40. predsjednik Sjedinjenih Država 1981. zahvaljujući jačanju konzervativizma u zemlji. Na predsjedničkoj dužnosti služio je dva mandata, do 1989. Svojom najvažnijom misijom smatrao je suprotstavljanje Sovjetskom savezu, kojeg je nazivao "Imperijem zla", te je u tu svrhu ojačao američke vojne snage. Njegovi pristaše hvalili su njegovu sposobnost da odražava optimizam, patriotizam i vrijednosti američkog naroda.

Tijelo predsjednika Reagana bit će izloženo u Capitolu u Washingtonu, a pokop će se održati u njegovoj predsjedničkoj knjižnici u Simi Valleyu u Kaliforniji.

Predsjednik Bush izjavio je da je smrt predsjednika Reagana tužan dan za Ameriku. Predsjednik Bush obaviješten je o smrti predsjednika Reagana tijekom svojeg posjeta Francuskoj. Francuski predsjednik Jacques Chirac, domaćin predsjednika Busha, izrazio je tugu zbog smrti predsjednika Reagana, nazvavši ga "velikim državnikom". U Britaniji, kraljica Elizabeta je izjavila da je ožalošćena zbog smrti predsjednika Reagana. Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher nazvala je Ronalda Reagana "doista velikim američkim junakom", dodajući da će za njim tugovati milijuni ljudi koji danas žive u slobodi zbog njegove politike.

Američke televizijske mreže prekinule su redoviti program da bi emitirale osvrte na život i djelo Ronalda Reagana.

XS
SM
MD
LG