Linkovi

Večeras u New Yorku dodjela kazališnih nagrada Tony (6/6/04) - 2004-06-05


Newyorški Broadway priprema se za najveći teatarski događaj godine – pedeset i osmu dodjelu nagrada Antoinette Perry, poznatu kao Tony. Naša novinarka osvrće se na neke od favorita za najugledniju američku kazališnu nagradu.

Mjuzikl Wicked smatra se vodećim favoritom s deset nominacija za Tonjya. To je priča o jednom prilično nevjerojatnom prijateljstvu između dvije vještice - Dobre vještice Glinde i Opake vještice zapada koja ima zelenu boju kože. Predstava je jedan od velikih hitova u ovogodišnjoj produkciji i svaku večer do posljednjeg mjesta ispunjava jednu od najvećih dvorana na Broadwayu. Producent David Stone smatra da je nekonvencionalno prijateljstvo među vješticama djelomičan razlog velikog uspjeha predstave."Nisu baš ono što od njih očekujemo da budu. Ne prosuđuj vješticu po boji kože".

Jedan od velikih konkurenta predstavi Wicked su dva nekonvencionalna mjuzikla. Jedan od njih je mjuzikl s lutkama Avenija Q. Producent Kevin McCollum rezmira sadržaj predstave ovako "To je priča u kojoj dječak susreće lutku, izgubi lutku i ponovno je pronađe". Treća predstava u kategoriji mjuzikla je Caroline or Change, jedan ozbiljan pogled na međurasne odnose u Sjedinjenim Državama tijekom šezdesetih godina. Autor je dokazani dramski pisac Tony Kushner. Međutim, neki kazališni kritičari smatraju da je tema odveć ozbiljna da bi predstava mogla dobiti Tonyja u kategoriji mjuzikla.

Ipak, jedan od njih, David Cote iz časopisa Time Out New York smatra da publika ovu predstavu vrlo dobro prima. "Caroline je predstava koja se bavi rasom, klasom i srdžbom. A to su stvari koje svatko u Americi razumije".

U kategoriji za dramu dva izjednačena komada Frozen – Smrznut i Ja sam svoja vlastita supruga, koja je već ove godine dobila Pulitzerovu nagradu. Drama je temeljena na istinitim događajima, a govori o jednom njemačkom transvestitu koji je preživio i nacizam i komunizam. Dosta kritičara vjeruje da će Tony za najbolju glumu pripasti glavnom glumcu u toj predstavi Jeffersonu Maysu. "Nismo smjeli postojati. Bili smo osobe non-grata".

Međutim, gospodin Mays ima uvjerljivu konkurenciju u glumcu Kevinu Klineu koji igra Flagstaffa u Shakespeareovom Henryju četvrtom. Mnogi kritičari vjeruju da će tro i pol satni Henry četvrti, u kojem se kombiniraju oba dijela ove povijesne drame, dobiti nagradu kao najbolje ponovno postavljeno djelo, unatoč snažnoj konkurenciji. Nagradu Tony dodjeljuju članovi američkih kazališnih udruga, teatarski djelatnici i regionalni producenti.

XS
SM
MD
LG