Linkovi

Završeni razgovori Bush-Chirac (5/6/04) - 2004-06-05


Predsjednik Bush je u Elizejskoj palači razgovarao sa svojim francuskim domaćinom Jacquesom Chiracom uoči sutrašnjih svečanosti kojima se obilježava šezdeseta godišnjica savezničkog iskrcavanja u Normandiji, odnosno Dana D. Dvojica čelnika su razgovarala o širokom spektru pitanja – od suradnje u borbi protiv terorizma, preko mirovnih nastojanja na Srednjem istoku pa do nove rezolucije Ujedinjenih naroda o Iraku.

Gospodin Chirac je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora spomenuo nedavna različita stajališta dviju zemalja glede Iraka, ali i njihovu suglasnost o potrebi za mirom u tom području. Francuski je predsjednik izjavio da su obje strane napravile pozitivne pomake i da bi uskoro trebao biti postignut sporazum o rezoluciji o Iraku.

U sinoćnjem intervjuu za američku televizijsku mrežu NBC, gospodin Chirac je kazao da, unatoč razilaženjima, Francuska ostaje predana ponovnom uspostavljanju stabilnosti i sigurnosti u Iraku. Francuski je čelnik također zahvalio Sjedinjenim Državama za njihovo sudjelovanje u oslobađanju Francuske od nacističke okupacije u drugom svjetskom ratu.

Jučer je u Rimu predsjednik Bush pozvao novu generaciju Europljana i Amerikanaca da zajednički pomognu povratak Iraka demokraciji.

Predsjednik je jučer u Vatikanu razgovarao s papom Ivanom Pavlom Drugim, koji ga je pozvao da osigura brzi povratak suvereniteta Iračanima, uz pomoć međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda. Sveti otac je također izrazio duboku zabrinutost nedavnim događajima u Iraku.

Nakon odlaska iz Vatikana, predsjednik Bush je položio vijenac na spomeniku u Via Ardeatina, posvećenom skupini od 335 Talijana koji su nacisti masakrirali tijekom drugog svjetskog rata. Predsjednik je zaključio prvi dio svojeg puta večerom s premijerom Silvijom Berlusconijem. Ranije su tisuće prosvjednika marširale ulicama Rima, prosvjedujući protiv rata u Iraku. Vlasti su na ulicama razmjestile oko deset tisuća policajaca, no zabilježeno je tek nekoliko slučajeva koškanja.

XS
SM
MD
LG