Linkovi

Laserski redovnici (6/6/04) - 2004-06-05


Za manju skupinu cistercita koji žive u samostanu u blizini Sparte u Wisconsinu, život je ranije bio relativno tih i miran. No, jedan neobičan poslovni pothvat doveo ih je u žarište pozornosti međunarodne javnosti. Više u prilogu Briana Bulla.

Cisterciti iz Sparte žive jednostavnim životom – svaki dan provode 3 do 5 sati pjevajući gregorijanske napjeve, a obroke jedu uglavnom u tišini. No, unatoč mirnoj svakodnevici ovih redovnika, njihovo poduzeće LaserMonks, osnovano prije dvije i pol godine, izazvalo je pravu buru zanimanja u javnosti.

Direktor ove on-line kompanije za tiskarske materijale je redovnik Bernard McCoy: "Mislim da smo u prvoj godini poslovanja ostvarili bruto prihod od dvije tisuće dolara. no, prošle godine, prihod nam je iznosio oko pola milijuna dolara. A samo do ožujka ove godine, zaradili smo oko 300 tisuća dolara."

Otkako je njihov red osnovan prije 900 godina, cisterciti pomažu svojem redu i raznim dobrotvornim akcijama aktivnostima kao što su pečenje kruha, proizvodnja piva i prepisivanje rukopisa.

Redovnik Bernard McCoy kaže da se neobična zamisao o prodaji obnovljene opreme za pisače putem Interneta rodila iz inspiracije prije nekoliko godina: "Sve je počelo vrlo jednostavno – trebao mi je uložak za printer. Počeo sam ga tražiti na Internetu i zaključio sam da su takvi ulošci zapravo vrlo skupi, s obzirom da sadrže malo tinte ili crnog praha."

Danas, LaserMonks ima oko 15 tisuća kupaca i prima oko 300 narudžbi dnevno. Ta kompanija privukla je takvu pažnju javnosti, da više ne mora kupovati reklame, a za slične poslovne pothvate zainteresirali su se i samostani diljem svijeta, uključujući Europu.

Redovnik Robert Keffer objašnjava kako je njihova kompanija dobila ime: "LaserMonks – Laserski redovnici – to doista zvuči kao neka video-igra. Mnogi ne shvaćaju da iza ovog imena stoje pravi redovnici. Naš red se u svakom razdoblju u povijesti koncentrirao na tada raspoložive medije, bilo da se radilo o prepisivanju rukopisa ili tiskarstvu. Tako da je i ovo što danas radimo zapravo u skladu s našom tradicijom."

Cisterciti iz Sparte koriste dio prihoda svoje kompanije za razne dobrotvorne svrhe, kao što su ljetni kamp za djecu zaraženu HIV-om, program kompjutorske obuke za male beskućnike iz Vijetnama i sklonište za žene-žrtve nasilja u obitelji u North Carolini.

Redovnik Bernard McCoy kaže da će sljedeći korak u razvoju LaserMonksa biti proširenje nove linije njihovih proizvoda, koji će nositi moto kompanije: "Štedite, činite dobra djela, a redovnici će moliti za vas. To je stvarno dobar deal."

XS
SM
MD
LG