Linkovi

Bush u Vatikanu - predizborni potez? (5/6/04) - 2004-06-05


…"Washington Post" na naslovnici piše o jučerašnjem susretu predsjednika Busha s papom Ivanom Pavlom II. Papa je pozvao predsjednika da što brže okonča "ozbiljne nemire u Iraku", no uz kritike oko Iraka, također je pohvalio predsjednikovo "zalaganje za promicanje moralnih vrijednosti u američkom društvu, pogotovo što se tiče poštivanja života i obitelji". Sastanak u Vatikanu zatražila je Bijela kuća, a predsjednik je promijenio raspored svojeg puta da bi se mogao sastati sa Svetim ocem. To im je bio treći sastanak.

O susretu u Vatikanu piše i jutrošnji "New York Times", koji analizira razloge koji su doveli do njega. Tražeći sastanak s papom, predsjednik Bush je, piše njujorški dnevnik, smišljeno preuzeo politički rizik. Naime, bliže se izbori, a predsjednik pokušava zadobiti što širu podršku među katolicima. Zato bi mu jučerašnji sastanak mogao pomoći u tome, kao i u osvajanju glasova društvenih konzervativaca općenito. "New York Times" također podsjeća da je budući demokratski predsjednički kandidat John Kerry – katolik, koji, međutim, podržava pravo na pobačaj, te da neki američki biskupi prijete uskraćivanjem pričesti političarima koji podržavaju pobačaj.

Iz "New York Timesa" - i članak o mogućem "vakuumu na vrhu CIA-e" nakon odlaska njena dva ključna čovjeka – direktora Georgea Teneta i šefa tajnih operacija Jamesa Pavitta. Njihov odlazak će, piše "Times" obilježiti kraj razdoblja izuzetne stabilnosti u CIA-i. Tenet je na čelu CIA-e proveo sedam godina, a Pavit je u njoj služio preko trideset godina. Pogotovo Tenet bi se mogao pokazati teško zamjenjiv, piše njujorški dnevnik, podsjećajući da od napada na New York i Washington, direktor CIA-e svako poslijepodne drži poseban sastanak posvećen borbi protiv terorizma, te da tako zapravo služi kao zapovjednik CIA-inih protuterorističkih operacija diljem svijeta.

Iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today" izdvajamo članak koju upozorava roditelje da tinejdžeri lakše stječu loše navike ljeti, kada nema škole. Prema najnovijem istraživanju američke vlade, većina tinejdžera, koja proba marihuanu, čini to u lipnju i srpnju, a prvo eksperimentiranje s alkoholom najučestalije je u prosincu i siječnju, dakle u doba blagdana, kada nema nastave – piše "USA Today".

XS
SM
MD
LG