Linkovi

Savezni sud protiv 'političke cenzure' u podzemnoj željeznici (5/6/04) - 2004-06-04


Smije li se u podzemnoj željeznici koja se financira saveznim dolarima promicati legalizacija marihuane? Smije! – odlučio je savezni sud u Washingtonu. Prijepor je počeo prošle jeseni nakon što je konzervativni senator iz Oklahome, republikanac Ernest Istook, u washingtonskom metrou ugledao plakat s natpisom – “Do boljeg seksa – legalizacijom marihuane!” Fotografija iznad naslova prikazivala je oskudno odjeveni mladi par.

Kongres – u čija oba doma većinu imaju republikanci – ubrzo je usvojio zakon kojim se zabranjuje postavljanje oglasa koji promiču – kako se navelo – “protuzakonito ponašanje”. Zabrana se ne odnosi, naravno, na svako mjesto u Americi – već jedino na 53 gradska sustava javnog prometa, koji uvelike ovise o subvencijama savezne vlade, vrijednima više od tri milijarde dolara godišnje. Zakonski je prijedlog, svoj potpisom, ubrzo i legalizirao sam predsjednik Bush.

Međutim, sudac saveznog suda u Washingtonu, Paul Friedman, ne misli da je "politička cenzura" u gradskom prometu dobra ideja. Štoviše, ovaj sudac smatra da se radi o zakonu koji krši američki ustav, i njegova je presuda zaustavila provedbu ovog zakona.

Odvjetnici ministarstva pravosuđa tvrdili su na raspravi u saveznom sudu da od gradskog prometa ne treba tražiti da osigura uvjete za jednakopravnu političku raspravu baš svim organizacijama – pogotovo ne onima koje promiču kršenje zakona.

Međutim, savezni je sudac zaključio da se slučaj ne odnosi na droge ili kriminal, već da je u njegovom temelju – sloboda izražavanja. Ako se mogu postavljati oglasi o štetnosti droga – što gradski promet često čini – onda se može postaviti i oglas koji se zalaže za legalizaciju lakih oblika droge, poput marihuane – ovako otprilike glasi logika suca Friedmana.

Prijepor nije okončan, jer i nad saveznim sudom postoji viša instanca – žalbeni savezni sud kao i Vrhovni sud. Republikanci se nadaju poništenju ove odluke, jer – kako kažu – “Kongres je slobodan odlučiti što želi financirati, a što ne.”

XS
SM
MD
LG