Linkovi

Predsjednik Bush i papa razgovarali o Iraku (4/6/04) - 2004-06-04


Predsjednik Bush se u Rimu sastao s papom Ivanom Pavlom II s kojim je, među ostalim, razgovarao o budućnosti Iraka. Papa je izjavio da je ohrabren imenovanjem prijelazne vlade u Bagdadu.

To je bio prvi sastanak predsjednika Busha i pape od kada je američki čelnik ignorirao papin apel za mir te naredio napad na Irak. Poglavar Rimokatoličke crkve izrazio je zabrinutost zbog – kako je rekao – velikog nasilja u Iraku. On je dodao da je predsjednik Bush jako dobro upoznat s nedvosmislenim stajalištem Vatikana o Iraku te je rekao da situacija u toj zemlji treba biti normalizirana što je brže moguće, uz aktivno sudjelovanje Ujedinjenih naroda. Govoreći slabašno papa je rekao da je ohrabren ovotjednim imenovanjem prijelazne iračke vlade.

Predsjednik Bush je izjavio da njegova vlada ulaže napore kako bi se ponovo uspostavili stabilnost i sigurnost."Radit ćemo na uspostavljanju ljudske slobode i dostojanstva kako bismo proširili mir i suosjećanje. Poštujemo vas kao snažan simbol mira te prepoznajemo snagu slobode kako bi se mijenjala društva i svijet".

Prije posjete Vatikanu predsjednik Bush se nakratko sastao s talijanskim predsjednikom Carlom Ciampijem, a večeras će biti gost na večeri koju priređuje talijanski premijer Silvio Berlusconi.

XS
SM
MD
LG