Linkovi

Washington Post: Tenet za sobom ostavlja velike uspjehe, ali i velike neuspjehe (4/6/04) - 2004-06-04


“Kritički izvještaj možda ubrzao odlazak Teneta” – naslov je pod kojim New York Times ukazuje na mogućnost da je presudan bio 400 stranica dugi izvještaj Senatskog odbora za obavještajni rad. U tom se izvještaju u detalje iznose greške i pogrešne procjene američkih obavještajnih službi u vezi s iračkim oružjem masovnog uništavanja, uoči invazije na Irak. Bivši zamjenik direktora CIA-e Richard Kerr smatra da je taj senatski izvještaj, kao i drugi – koji se tiče propusta vezanih za terorističke napade 11.rujna 2001.godine – doveo gospodina Teneta do točke na kojoj je zaključio da bi možda bilo bolje da se povuče s čelnog položaja – prenosi New York Times.

“Tenet za sobom ostavlja velike uspjehe, ali i velike neuspjehe” – ističe u naslovu Washington Post. Kad je u prosincu 1998.godine Tenet upozorio da smo “u ratu s al-Qaidom” – jedan od njegovih suradnika je tu poruku telefaxom proslijedio ostalim obavještajnim službama u zemlji…nitko nije ništa poduzeo, a neki su se sjetili da su vidjeli tu poruku tek nakon terorističkih napada – piše vašingtonski list. U Kongresu mnogi smatraju Teneta odgovornim za propuste u vezi s 11.rujnom 2001, iako je Pentagon taj koji kontrolira najveći dio obavještajnih aktivnosti – kaže, prema pisanju Washington Posta, bivši drugi čovjek Senatskog odbora za obavještajni rad Bob Kerry.

Christian Science Monitor ocjenjuje da predsjednik Bush gubi savjetnika od povjerenja koji je istovremeno i simbol obavještajnih neuspjeha. Iako ga je na čelo CIA-e postavio predsjednik Clinton, Teneta je zadržao i to u svom najužem krugu i predsjednik Bush. Iako će gospodin Bush ostati bez bliskog suradnika, Bijela kuća zna da je agenciju na čijem je čelu bio Tenet “proganjao duh” oružja za masovno uništavanje u Iraku i terorističkih napada na New York i Washington – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG