Linkovi

Chalabi - zlikovac, žrtva, ili samo 'smetnja u provedbi američkog plana'? (5/6/04) - 2004-06-04


Nitko nije glasnije pozivao na pokretanje rata protiv Iraka nego Iračanin Ahmad Chalabi. Pred početak rata bio je glavni opskbljivač obavještajnih podataka, a u poslijeratnom je razdoblju dobio ključnu političku ulogu u Bagdadu. Sada je postao meta napada zbog raznih aktivnosti, među kojima je i suradnja s Iranom. Pa ipak, on u Washingtonu još uvijek ima neke pobornike.

Ahmad Chalabi bio je odlučan u namjeri da Sjedinjene Države uvuće u rat protiv Iraka i da zbaci s vlasti Saddama Husseina. Elokventni, uglađeni i šarmantni Chalabi uspio je mnoge pridobiti za ostvarenje svog cilja. … Sad ga se optužuje da je podmetao lažne informacije o navodnom iračkom raspolaganju oružjem masovnog uništavanja i o vezama Saddama Husseina s al-Qaidom. Iznad svega, optužuje ga se da je američke tajne proslijeđivao Iranu.

Pozivajući se na obavještajne izvore, New York Times navodi da je Chalabi Irancima odao strogo čuvanu informaciju da su Sjedinjene Države provalile tajnu šifru koju iranski obavještajci koriste u komuniciranju. Chalabi je tu informaciju, navodno, saznao od civila u Pentagonu protiv kojih je FBI sada pokrenuo istragu. … Iako on kategorički niječe te optužbe, analitičari smatraju da je njegova dugotrajna suradnja s vladom Sjedinjenih Država došla svome kraju.

Istovremeno, upitne su i Chalabijeve pozicije u Iraku – kaže Fawaz Gerges, profesor koledža Sarah Lawrence. "Unatoč svim privilegijama koje su mu osigurali ministarstvo obrane, State Department, pa čak i CIA, mislim da on nije uspio zauzeti značajniji položaj na iračkoj sceni; američki dužnosnici sada počinju shvaćati da je Chalabi postao smetnja provedbi američkih političkih projekata u Iraku."

Časopis New Yorker ističe da je gospodin Chalabi uspio pridobiti neke vašingtonske moćnike tako što je naglašavao dobre namjere prema Izraelu, ukazujući i na mogućnost obnavljanja rada naftovoda od sjevernog Iraka do Haife. Bilo je, međutim, puno znakova upozorenja u vezi s Chalabijem, među kojima i jordanska presuda kojom je u odsutnosti kažnjen na 22 godine zatvora zbog pronevjere u jednoj velikoj jordanskoj banci.

Ovog kontroverznog iračkog političara neki još uvijek podržavaju, posebno u krugovima takozvanih neo-konzervativaca koji su u istoj mjeri kao on bili odlučni u namjeri da ratuju protiv Iraka. Danielle Pletka iz Instituta American Enterprise tvrdi da je gospodin Chalabi prije žrtva, nego zlikovac: "Ne mislim da bilo tko zna jesu li točne sve te optužbe koje se upućuju njemu i njegovim suradnicima, te je li možda u pitanju namjera raznih ljudi unutar američke vlade da provedu dogo čekanu osvetu prema Chalabiju."

Gospodin se Chalabi u međuvremenu nastoji preobraziti u vjerskog čelnika iračkih muslimana-šiita, a nedavno je sudjelovao u anti-američkim demonstracijama u Iraku.

XS
SM
MD
LG