Linkovi

Rubin: Kerry će svojom vanjskom politikom povratiti ugled Amerike u svijetu (4/6/04) - 2004-06-03


James Rubin, glasnogovornik State Departmenta u doba administracije predsjednika Clintona, vanjskopolitički je savjetnik budućeg predsjedničkog kandidata demokratske stranke Senatora Johna Kerrya. Jamie Rubin održao je jučer telekonferenciju sa nekolicinom novinara, među kojima je bila i Ivana Kuhar.

James Rubin predstavio je slijedeće vanjskopolitičke odrednice senatora Kerrya, bude li on izabran za predsjednika: Amerika koja ne nameće svoje interese putem vojne sile, već Amerika koja se oslanja na savezništvo, diplomaciju, odjek i doseg američkih ideja i ideala te snagu američke ekonomije.

Osloboditi SAD ovisnosti o srednjeistočnoj nafti

Senator Kerry - postane li predsjednik, najavljuje da će raditi na oslobađanju Sjedinjenih Država od ovisnosti o srednjeistočnoj nafti te da će provesti sveobuhvatnu transformaciju američkih vojnih snaga, kako bi se one mogle uspješnije nositi se s problemima terorizma. No, ključna potka Kerryeve vanjskopolitičke vizije jest njegovo duboko uvjerenje da je potrebno suradjivati sa saveznicama na ostvarenju zajedničkih ciljeva, umjesto da ih se alienira - kaže Jamie Rubin.

Rubin: Kerry se neće politički niti vojno povući iz Europe

Što se tiče Europe, poglavito njezinog jugoistočnog dijela – dakle Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije, Jamie Rubin tvrdi da senator Kerry vrlo dobro razumije da je vodeća uloga Sjedinjenih Država i dalje potrebna u svijetu. No, Kerry smatra da ju je Amerika u posljednjih nekoliko godina tu ulogu izgubila, odnosno da je se sama odrekla. Sjedinjene su Države tijekom Busheve administracije puno manjim intenzitetom radile na promicanju stabilnosti u toj regiji, a John Kerry će obnoviti ulogu Amerike kao vodeće sile na Balkanu, u srednjoj i istočnoj Europi – kaže Rubin. Umjesto da se govori o povlačenju vojnika iz te regije, kao što to čini ministar obrane Rumsfeld, treba tu regiju najprije stabilizirati, a ne dići ruke od nje, kaže Rubin.

Kosovo: pravo na samoodređenje, no uz sporazum susjednih zemalja

Kerry zagovara pravo na samoodređenje Kosova, međutim na takav način da susjedne zemlje ostanu miroljubive, a ne da eventualna samostalnost dovede do krvoprolića. Na tome treba raditi - kaže Rubin, to se neće samo od sebe dogoditi. Kerry bi kao predsjednik zadržao trupe NATO saveza na Kosovu, dok zajedno s Europskom unijom i Ujedinjenim narodima radi na ostvarenju cilja, a taj je da se sve zemlje te regije jednoga dana integriraju u jednu mirnu, miroljubivu i prosperitetnu Europu.

Kosovo kao model za Irak

Senator Kerry smatra da bi se model Kosova – dakle – način na koji se suradjivalo s Ujedinjenim Narodima, mogao primijeniti i na Irak, gdje bi NATO savez bila organizacija zadužena za sigurnost, a međunarodna zajednica bi zajednički radila na davanju podrške – političke, razvojne, ekonomske, stvaranja građanskog društva i demokratizacije.

Rubin: Rumsfeldova krilatica "stara" i "nova" Europa samo unijela razdor i podjele

Pitala sam Jamiea Rubina slaže li se s definicijom ministra obrane Rumsfelda da postoji «stara» i «nova» Europa, koliko zapravo «Europa» postoji - njih dvije, tri, četiri… Nasmijao se i potom počeo žestoko kritizirati ministra obrane Rumsfelda, koji je, po njemu, glavni krivac za rastući anti-amerikanizam i činjenicu da su se američki saveznici udaljili od Sjedinjenih Država. Umjesto da je obrazložio saveznicima da su američki pogledi opravdani, da se potrudio da ih u njih uvjeri, on je kod saveznika stvorio ogorčenost prema Sjedinjenim Državama. Jedna od fraza kojom je uspio uvrijediti Europljane jest i stvaranjem krilatice «stara i nova Europa», kojom je samo želio unijeti raskol među Europljane – tvrdi Rubin.

Rubin: Kerryjeva vizija Europe: ujedinjena, slobodna, stabilna - od Baltičkog do Jadranskog mora

Vizija senatora Kerrya, govoreći o Europi je: jedna, ujedinjena, Europa koja se proteže od Atlantskog oceana do Urala, od Baltičkog do Jadranskog mora, u kojoj vlada mir, sigurnost, demokracija i sloboda. To je cilj, a ne ono što čini Busheva administracija, a to je – po Rubinu: «podijeli pa vladaj» donedavnim europskim saveznicima, promicanjem raskola među njima.

Antiamerikanizam i kako ga nadići

Rastući antiamerikanizam u Europi James Rubin također pripisuje "neuspjeloj vanjskoj politici Busheve administracije", odnosno načinu na koji se administracija postavila prema pojedinim savezničkim zemljama. "Zbog toga smo izgubili poštovanje koje je svijet imao prema nama, a to smo poštovanje zaradili našim vrijednostima, našoj viziji demokracije, našoj suradnji i pomaganju drugim zemljama diljem svijeta. Busheva administarcija, medjutim, ne prepoznaje te vrijednosti i umjesto da uvjeri saveznike u razloge američkih odluka, on ih otuđuje, djelujući samostalno, umjesto da svi rade kao ekipa." - kaže James Rubin.

On je podsjetio da je nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001, svijet bio ujedinjen u podršci Americi. No, politika povlačenja iz zajedničkih sporazuma, uvođenje doktrine preventivnih udara i samostalno djelovanje u Iraku - to je- po Jamesu Rubinu - dovelo do rasta anti-amerikanizma. On tvrdi da će vanjska politika, koju bude provodio senator Kerry ukoliko postane predsjednik, prirodno rezultirati padom anti-amerikanizma u svijetu. Rubin, doduše, dopušta da će određena doza antiamerikanizma uvijek postojati. To objašnjava činjenicom da su Sjedinjene Države jedina velesila i to u mnogim područjima - diplomatski, vojno, ekonomski, politički i stoga će uvijek postojati određena doza zavisti prema Americi. “No, Senator Kerry će svojom vanjskom politikom obnoviti poštovanje prema Americi – jer – svijet ne mrzi Ameriku, on samo ne voli vanjsku politiku predsjednika Busha” – smatra James Rubin, jedan od vanjskopolitičkih savjetnika budućeg predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, Johna Kerrya.

Razgovor s Jamiem Rubinom vođen je u srijedu, 2.lipnja, putem telefona, tijekom Rubinovog obilaska Floride, gdje se priključio Senatoru Kerryju u njegovim predizbornim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG