Linkovi

Od  Dicka Cheneya do Bona (4/6/04) - 2004-06-03


U lipnju se na američkim sveučilištima održavaju promocije netom diplomiranih studenata. Uz dobijanje diplome iz ruku rektora, središnji trenutak promocije je svečani govor koji pred studentima, njihovim roditeljima i drugim uzvanicima obično održi neka poznata osoba.

Osim inspirativnih poruka studentima, sveučilište obično želi da govornik prokomentira svjetske događaje – zbog toga su vrlo česti gosti promocija političari. Ove je godine, primjerice predsjednik George Bush govorio na promocijama u čak tri visokoškolske ustanove, dva sveučilišta u Wisconsinu i Louisianni te na akademiji ratnog zrakoplovstva u Koloradu.

Prošli mjesec, dopredsjednik Richard Cheney govorio je na Sveučilištu Florida State, dok je sutkinja Vrhovnog suda Sandra Day O’Connor govorila na sveučilištu Stanford, gdje je i sama svojevremeno diplomirala. Praksa da se na promociju kao govornici pozivaju bivši studenti, koji su uspjeli u svojoj profesiji, vrlo je česta.

Promocije danas često održavaju i gimnazije. Ovi događaji, inače, ne uključuju jedino mlade – na američkim sveučilištima studira i sve više ljudi zrelije dobi, pa čak i umirovljenika. Oni često nisu toliko zainteresirani za diplomu koliko su željni znanja i društvenog kontakta s mladima. Prošle je godine jna jednoj srednjoj školi u San Franciscu maturirala i jedna 97-godišnja gospođa!

Posljednjih desetak godina, promocije su – kada je u pitanju izbor govornika – postale ležernije. Često se zna dogoditi da umjesto političara ili znanstvenika na njoj govori neka filmska ili športska zvijezda, ili pak neki poznati novinar.

Tako se primjerice poznati televizijski voditelj Ted Koppel ove godine obratio diplomiranim studentima na Berkeleyu, u Kaliforniji. Glumac Bill Cosby je govorio na promociji studenata jedne muzičke akademije u Massachusettsu te na Sveučilištu Johns Hopkins, u Marylandu. Na Sveučilištu Pennsylvanije prošli je mjesec govorio irski rock-pjevač Bono, koji je za svoj humanitarni angažman nagrađen i počasnim doktoratom tog sveučilišta.

XS
SM
MD
LG