Linkovi

NYT: Bushev izborni stožer namjerava  u kampanji angažirati crkve (3/6/04) - 2004-06-03


"Izborni stožer predsjednika Busha traži pomoć tisuća vjerskih kongregacija” diljem zemlje – tvrdi u naslovu vodeći njujorški list. U porukama koje su razaslane vjernicima i svećenicima preko interneta, izborni stožer gospodina Busha namjerava angažirati crkve u distribuiranju informacija i registriranju glasača – navodi New York Times. Liberalne skupine upozoravaju da se time krši zakon o razdvajanju crkve i države, te se dovodi u pitanje pravo takvih crkvi na izuzeće od poreza. Glasnogovornik Busheve administracije Steve Schmidt kaže, međutim, da i “vjernici imaju isto pravo sudjelovanja u političkom procesu kao i sve duge skupine” – prenosi New York Times.

U još jednom prilogu na naslovnoj strani, isti list navodi da su u Pentagonu neki već podvrgnuti “detektoru laži” u okviru istrage kojoj je cilj da se utvrdi je li netko iz ministarstva obrane dostavljao tajne informacije Ahmadu Chalabiju – iračkom političaru za kojeg se sada sumnja da je prosljeđivao informacije Irancima. “Poligrafske testove” provode agenti FBI-a i bit će mu podvrgnut manji broj uposlenika Pentagona – navodi New York Times. List podsjeća da je Chalabi – koji je do nedavno smatran glavnim saveznikom Pentagona – izgleda izvjestio Irance da su Sjedinjene Države provalile tajnu šifru koju je koristila iranska obavještajna služba.

Washington Post izvješćuje o mogućnosti da mnogi vojnici ostanu u uniformi duže no što su to željeli, a kritičari tvrde da takva politika vojske podsjeća na obavezno novačenje. Vojni su dužnosnici već priopćili da će tisuće aktivnih vojnika i onih u pričuvnom sastavu – kojima se približava kraj dobrovoljnog služenja – možda biti prisiljeni da odsluže cijeli rok u inozemstvu, ukoliko njihova jedinica bude upućena u Irak ili Afganistan, navodi vašingtonski list.

Isti list objavljuje prilog o “rastu broja slučajeva seksualnog napastovanja u vojsci”. Prema izvještaju koji je sačinjen u oružanim snagama, broj slučajeva seksualnog napastovanja je između 1999. I 2002 godine povećan za 19 posto – odnosno s 658 na 783 slučaja. Istraživanje je sastavljeno – piše Washington Post – nakon što se u javnosti saznalo za rast broja seksualnih napastovanja vojnikinja u Iraku i Afganistanu.

XS
SM
MD
LG