Linkovi

Priručnik za Dan-D (3/6/04) - 2004-06-03


Svijet nikada nije vidio nešto poput savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Brojevi su zaprepašćujući. U operaciji je sudjelovala armada od sedam tisuća brodova, a ispred njih desant je podržalo jedanaest tisuća vojnih zrakoplova. Samuel Newland, povjesničar s Ratnog koledža Američke kopnene vojske opisuje prvi dan invazije: "To je nevjerojatno. Do kraja dana, 6. lipnja, iskrcali smo oko 155 tisuća vojnika. Prvog dana na plaže se iskrcalo 75 tisuća vojnika zajedno s 23 tisuće padobranaca. To je nevjerojatno postignuće".

Za njemačke vojnike koji su branili plaže Normandije, prizor moćne armade koja se pojavila iz magle imao je ogroman psihološki učinak. Danu-D prethodile su godine pozornog i rigoroznog planiranja međutim Carlo D’Este, umirovljeni pukovnik američke vojske koji je napisao nekoliko knjiga o drugom svjetskom ratu, kaže da su unatoč tome postojali veliki rizici, a jedan od najvećih bilo je vrijeme jer u to doba nije postojala meteorološka kompjutorska i radarska oprema kao danas. Pukovnik D’Este napisao je, među ostalim, i biografiju zapovjednika savezničkih snaga i kasnijeg američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera. Prema njegovim riječima, nitko nije bio svjesniji rizika operacije od planera akcije koji su, potom, čekali na vijesti u Britaniji: "Oni nisu znali što se događa na plažama Normandije. Telefoni su zvonili, a Eisenhower je samo sjedio i pušio jednu cigaru za drugom. “Što se dovraga događa”, pitao je, a nitko mu nije mogao reći. Prošli su sati prije nego što su mu mogli bilo što reći".

U prvom poglavlju knjige “Priručnik za Dan-D” Samuel Newland je napisao da je najvažnija pouka iz iskrcavanja u Normandiji – snaga kohezivnog saveza: "Ono što smo učinili klasičan je primjer saveza koji usko surađuje i snage koju savezničko ratovanje može imati ako se ispravno vodi. Za to doista nema boljeg primjera u modernim ratovima. Vjerujem da bi se za svijet 21.-vog stoljeća trebali podsjetiti što savezništvo može učiniti".

Koliko god da je invazija na Normandiju dojmljiv događaj, prava pouka, kaže Carlo D’Este, leži u svrsi, a ne u razmjerima bitke: "Kao što je rekao general Eisenhower: “Nismo htjeli ništa uzeti. Došli smo kako bismo učinili ono što smo morali, a to je da ponovo uspostavimo slobodu”.

Pukovnik D’Este zaključuje knjigu “Priručnik za Dan-D” tvrdnjom da 6. lipnja, na godišnjicu tog događaja, slavimo duh i zajednički smisao iskrcavanja u Normandiji.

XS
SM
MD
LG