Linkovi

Uklanjanje paravojnih snaga u Iraku (5/6/04) - 2004-06-03


Na jugu Iraka, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i iračke snage sigurnosti pozvali su na uklanjanje nezakonitih paravojnih snaga, poznatih kao Mahdijeva vojska. Ti paravojni borci su pristaše Moqtade al-Sadra, ekstremističkog šiitskog muslimanskog svećenika, koji potiče na nasilje i pokušava preuzeti vlast. Za Sadrom je izdan uhidbeni nalog, u vezi s njegovom ulogom u ubojstvu umjerenog šiitskog svećenika Abdula-Majida Al-Khoeija u travnju 2003. Al-Khoei je izboden nožem nedugo nakon što je Irak oslobođen od režima Saddama Husseina. Sadr je nedavno uputio pismo Šiitskoj kući, skupini istaknutih šiitskih članova bivšeg Iračkog upravnog vijeća. Dan Senor, glasnogovornik Koalicijske prijelazne uprave, kazao je da je Sadr u tom pismu obećao da će povući svoje paravojne snage iz šiitskog svetog grada Najafa: "Ovaj proces također podrazumijeva da Moqtada al-Sadr mora ispuniti obveze iz uhidbenog naloga, te raspustiti i razoružati svoje nezakonite paravojne snage. Pažljivo ćemo pratiti ispunjavanje tih obveza".

Koalicija nije sudjelovala u pregovorima koji su rezultirali tim pismom. Međutim, brigadni general Mark Kimmitt, zamjenik direktora koalicijskih operacija, izjavio je da će Moqtada al-Sadr, ukoliko ispuni preuzete obveze, pomoći u zaustavljanju nasilja na jugu Iraka: "To je vrlo pozitivan korak, ne samo za koalicijske snage, koje mogu smanjiti svoju nazočnost u Najafu, već i za irački narod koji se može vratiti u taj grad, što nam je uvijek i bila namjera. Želimo, naime, vratiti Iračanima kontrolu nad Najafom, tako da, umjesto da bude talac Moqtade al-Sadra, taj grad možemo ponovno otvoriti za primanje šiitskih muslimana, koji u njega dolaze moliti u muslimanskim svetištima".

Kako je rekao glasnogovornik Senor, koalicija nije promijenila svoj stav prema Sadrovim nezakonitim paravojnim snagama, niti prema "obvezi al-Sadra da ispuni uvjete iz uhidbenog naloga koji je izdan za njim".

XS
SM
MD
LG