Linkovi

Članice OPEC-a najavljuju povećanje proizvodnje (3/6/04) - 2004-06-02


Zemlje članice OPEC-a ponovno su najavile da će povećati proizvodnju, kako bi se smanjile cijene nafte na svjetskom tržištu, čak i prije nego što ta organizacija službeno poveća svoje proizvodne kvote. Ujedinjeni arapski emirati najavljuju da će odmah povećati proizvodnju za dodatnih 400 tisuća barela dnevno. Spremnost na povećanje proizvodnje iskazala je i Saudijska Arabija. Pred sutrašnji sastanak OPEC-a u Bejrutu, saudijski ministar za naftu izjavio je cilj saudijske politike održavanje ravnoteže u cijenama nafte.

Ministri financija Europske unije obećali su na nastanku u Luxemburgu da će koordinirati svoje odgovore na porast cijena nafte, te su izrazili zabrinutost zbog utjecaja visokih cijena ove sirovine na gospodarski rast. 2000. neke zemlje Unije jednostrano su smanjile poreze na gorivo, koji čine dio cijene benzina. Stručnjaci Unije upozoravaju da bi visoke cijene nafte mogle smanjiti gospodarski rast i povećati stopu inflacije.

Japanska naftna kompanija Arabian Oil najavila je da bi uskoro mogla biti angažirana na obnovi naftnih terminala i nalazišta nafte na jugu Iraka. Uprava ove kompanije priopćila je da upravo vodi pregovore s iračkom državnom naftnom kompanijom South Oil o mogućoj obuci kadrova i obnovi objekata za prijevoz i skladištenje nafte u Iraku.

XS
SM
MD
LG