Linkovi

Stvaralaštvo američkog pjesnika Dane Gioie (2/6/04) - 2004-06-02


Dana Gioia predsjednik je Nacionalne zaklade za umjetnost. Obavljanje te dužnosti traži umjetničku sklonost kao i iskustvo u poslovnom čelništvu. Dana Gioia bio je potpredsjednik tvrtke General Foods a također je poznat kao i pjesnik. Na nedavnoj večeri poezije održanoj u Washingtonu, Dana Gioia pojašnjava što ga inspirira na pisanje pjesama. Dok čita poeziju Dana Gioia više je glumac na pozornici nego pjesnik, te poput glumaca koji kažu da im je gluma prirodna stvar, on kaže da je teško točno utvrditi korjene inspiracije za pisanje poezije: "Stih pjesme, poetska slika, jednostavno se pojavi u glavi, nije vezana ni za što konkretno. Povezana je s vašim unutarnjim osjećajima. Stvaralački proces je proces otkrivanja oblika, srži, te emocije" - kaže Gioia.

Neke od pjesama su proizašle iz naizgled svakodnevnih događaja:"Neke pjesme su se uistinu dogodile. Ubrzo po vjenčanju, moja žena i ja smo se vratili doma i ispred stana pronašli buket cvijeća, bez poruke kome je namijenjen. Bilo je napisano samo ime pošaljaoca, bez prezimena - ime koje bi moglo biti i muško i žensko. Oboje smo rekli da ne poznjemo nikoga s tim imenom tko bi nam poslao cvijeće. Unijeli smo cvijeće, stavili ga na kuhinjski stol… i onda je prepirka počela".

Jedna od najdirljivijih pjesama Dane Gioia bazirana je na njegovoj osobnoj tragediji: "U pjesmi je riječ o voćnjaku s jabukama i jagodama u Kaliforniji, koji su moji roditelji preuzeli po svom odlasku iz Los Angelesa, nakon što je moj otac otišao u mirovinu" - kaže Gioia: "u pjesmi se spominje sicilijanski narodni običaj prema kojem se pupčana vrpca provorođenog djeteta zakopa među korijenjem novoposađenog drveta. Simbolizam tog talijanskog običaja je očit i upućuje na drevnu povezanost s zemljom. Pjesmu sam napisao ubrzo nakon smrti mojeg prvog sina koji je, kao četveromjesečna beba, iznenada umro".

Muzikalnost jezika i uspomene insprirale su Dana Gioiu na pisanje pjesme bazirane na glazbi jednog od najpopularnijih američkih sastava: "Ponekad, pjesma je uspomena, i ova je ispirirana skladbom sastava Beach Boys i uspomenama na moje srednjoškolske dane, na ono kakav sam bio u vrijeme dok se ta pjesma stalno mogla čuti na radiju" - kaže Dana Gioia.

XS
SM
MD
LG