Linkovi

Bush: Rat protiv terorizma kao drugi svjetski rat (3/6/04) - 2004-06-02


Predsjednik Bush izjavio je da je rat protiv terorizma, predvođen Sjedinjenim Državama, borba između tiranije i slobode, sličan hladnom ratu i drugom svjetskom ratu. Predsjednik je iznio svoju viziju rata protiv terora u govoru povodom promocije kadeta u Akademiji ratnog zrakoplovstva u Coloradu. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države neće nikada zaboraviti terorističke napade od 11. rujna 2001, i neće prihvatiti ništa osim "potpune pobjede nad neprijateljem". Predsjednik je ponovno potvrdio svoju predanost politici napada na teroriste prije nego što izvedu napad. Također je upozorio da će ubuduće Sjedinjene Države očekivati od vlada srednjoistočnih zemalja da dozvole demokratske reforme i omoguće veću slobodu svojim stanovnicima.

Današnji govor smatra se nastavkom govora predsjednika Busha u jednoj drugoj vojnoj školi prošlog tjedna, u kojem se usredotočio na uspostavljanje demokracije u Iraku.

Predsjednik je u više navrata spomenuo nadu da će demokratski Irak poslužiti kao katalizator širenja stabilnosti i demokracije na Srednjem istoku. Predsjednik vodi, kako se čini, tijesnu predizbornu utrku protiv najizglednijeg demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya. Najnovije ankete pokazuju da mu je popularnost pala na najnižu točku otkako je došao u Bijelu kuću, te da je javnost zabrinuta zbog Iraka.

U današnjem govoru na Floridi, jednoj od država koja se smatra presudnom za izbore, senator Kerry izjavio je da u američkim pripremama za bioteroristički napad još uvijek ima propusta. On je nazvao bioterorizam drugom najvećom prijetnjom za Sjedinjene Države, nakon nuklearnog terorizma.

XS
SM
MD
LG