Linkovi

Vraćanje suvereniteta građanima Iraka (2/6/04) - 2004-06-02


U Iraku, Iračanima je predana kontrola nad još dva ministarstva – nad Ministarstvom prijevoza i Ministarstvom za zaštitu okoliša. Taj je proces počeo prije nekoliko mjeseci i kulminirat će 30. lipnja, kada će suverenitet u potpunosti biti prenesen na iračku prijelaznu vladu. U tom će trenutku, privremena koalicijska vlast biti raspuštena i prestati postojati. To je, kazao je predsjednik George Walker Bush, cilj koalicije: "Želimo da prijenos suvereniteta bude stvaran i potpun, kako bi Iračani shvatili da će budućnost njihove zemlje od tog trenutka biti u njihovim rukama. Mi ćemo im i dalje biti spremni pomoći".

Predsjednik Bush je kazao da će koalicija pomoći Iračanima na razne načine: "Pomoći ćemo da bi sredstva koja smo izdvojili za obnovu bila utrošena ispravno. Nastavit ćemo surađivati i s drugim zemljama u pomaganju slobodnom Iraku. Učinit ćemo sve što trebamo da bismo pomogli prijelaznoj vladi da uspije u razdoblju do provođenja slobodnih izbora".

Nakon 30. lipnja, sljedeći važan korak za Iračane bit će sastavljanje i usvajanje novog ustava. Sjedinjene Države, kazao je predsjednik Bush, nikada nisu namjeravale da Irak izgleda kao Amerika: Namjeravamo uspostaviti slobodan, cjelovit i stabilan Irak, koji će živjeti u miru sa svojim susjedima. Slobodni Irak promijenit će povijest šireg Srednjeg istoka. Slobodni Irak pokazat će ostatku svijeta da će se, kada ljudi dobiju priliku odgajati svoje obitelji u miru i sigurnosti, razviti i građansko društvo koje će biti stabilno i puno nade".

Koalicijske snage i irački narod imaju iste neprijatelje – teroriste, nezakonite paravojne snage i lojaliste odane Saddamu Husseinu. No, ti neprijatelji bit će poraženi dok iračka demokracija bude puštala korijene.

XS
SM
MD
LG