Linkovi

Obeštećenja žrtvama režima Saddama  Husseina (1/6/04) - 2004-06-01


Iračko upravno vijeće osnovalo je posebnu radnu skupinu za isplatu odšteta žrtvama bivšeg režima Saddama Husseina. Na čelu tog projekta je bivši politički zatvorenik Malik Dohan al-Hassan, nedavno izabran za čelnika Iračke lige odvjetnika. Pod starim režimom, mnogi Iračani gubili su posao, zatvarani su ili pogubljeni jer su izražavali protivljenje Saddamu Husseinu. Drugi su uhićeni zato što su odbili učlaniti se u stranku Baath. Neki Iračani kažnjavani su zato jer su bili u rodu s nekim tko je smatran protivnikom režima.

Dan Senor, glasnogovornik koalicijske prijelazne uprave, kazao je da "je povijest tog zlostavljanja složena i da obuhvaća tisuće ljudi. Koalicija je osnovala ovu radnu skupinu kako bi se osiguralo da će odgovornost za odluke o provođenju pravde preuzeti Iračani. Koalicija je izdvojila početna sredstva iz Fonda za razvoj Iraka kako bi pomogla u ovom važnom naporu u ime iračkog naroda. Prvotna sredstva iznose 25 milijuna dolara".

Gospodin Senor je kazao da će radna skupina za odštete raditi sa žrtvama režima Saddama Husseina i iračkim ministarstvima kako bi "definirala tipove nepravdi za koje će se isplaćivati odštete. Osim pitanja kojima se već bavimo na drugim područjima, kao što je Iračka komisija za imovinska potraživanja, također ćemo razmotriti kako pojedinci mogu dokazati da ispunjavaju uvjete za takve odštete, te ćemo iznijeti preporuke o razini odštete i mehanizmima kroz koje će se odšteta isplaćivati".

"U doba prošlog režima, jedini prioritet bio nam je preživljavanje," kazala je Muna Khdar, volonterka Iračkog centra za ljudska prava. "Niti jedna vlada, niti bilo koja druga institucija ne može izbrisati to zlostavljanje, niti ukloniti ožiljke koje je ono za sobom ostavilo," rekao je Paul Bremer, čelnik koalicijske prijelazne uprave u Iraku. Međutim, odšteta može onima koji su patili pod brutalnim i represivnim režimom Saddama Husseina dati određenu pravdu.

XS
SM
MD
LG