Linkovi

Svemir se širi sve brže, potvrđuju snimke svemirskog opservatorija Chandra (2/6/04) - 2004-06-01


Po drugi put u tri mjeseca, znanstvenici su potvrdili da se svemir širi sve većom brzinom zahvaljujući tajnovitoj odbojnoj sili, nazvanoj 'tamna energija', koja potire gravitaciju. Ovog puta, dokaze su pružile snimke svemira iz orbitirajućeg rendgenskog teleskopa Chandra.

Najnoviji nalazi vjerojatno bi Alberta Einsteina ispunili ushitom: slavni je fizičar umro u uvjerenju da je pogriješio u svojoj postavci o - kako ju je nazvao - 'kozmološkoj konstanti'. Tom teorijom, iz 1917. godine, on je pokušao objasniti zašto se svemir ne uruši sam u sebe od silne gravitacije svih svemirskih tijela, uključujući i galaksije. U to se vrijeme svemir smatralo statičnim. Kada su astronomi shvatili da se svemir ustvari širi, Einstein je odbacio svoj koncept, nazvavši ga svojom najvećom pogreškom. Znanstvenici su kozmološkoj konstanti udahnuli novi život prije šest godina, kada su po prvi puta ustanovili da se brzina širenja svemira povećava. Ovog puta, medjutim, ona je nazvana 'tamna energija'.

Nedavno su objavljeni rezultati studija vrućih plinova koji okružuju skupine galaksija. Znanstvenici iz Britanije, Njemačke i Sjedinjenih Država koristili su rengenski svemirski opservatorij Chandra kako bi odredili koliko svemir sadrži takozvane 'tamne energije' u odnosu na druge oblike materije i energije. Rezultati stvorenjima poput nas, izgrađenim od 'obične' materije, daju razloga da se osjećamo izuzetnima - obična materija čini samo 4 posto svemira. Dvadeset-jedan posto svemira sačinjava takozvana 'tamna materija', nazvana tako zbog svog gravitacijskog učinka na materiju. Preostalih 75 posto svemira sastoji se od tamne energije, koja djeluje upravo obratno od gravitacije: umjesto da tijela privlači, ona ih odbija.

Ukoliko je količina tamne energije konstantna, kažu astronomi, svemir će se nastaviti širiti sve većom brzinom - za oko 20 milijardi godina, sa Zemlje bi bilo vidljivo samo stotinjak galaksija. Ako se s vremenom smanji količina tamne energije, onda bi gravitacija ponovno mogla prevagnuti, što bi, pak, dovelo do stezanja i kolabiranja svemira u 'velikom grču'. Suprotan slučaj - povećanje količine tamne energije - dovelo bi tako brzog rastezanja svemira da bi čak i atomi bili rastrgani. No, kako pokazuju sadašnji nalazi, tamna energija se ponaša baš poput Einsteinove kozmološke konstante - konstantna je!

XS
SM
MD
LG