Linkovi

Najveću će korist od skupog benzina imati - luna parkovi! (1/6/04) - 2004-05-31


Američki zabavni parkovi, njih ukupno oko četiri stotine, s priličnim optimizmom očekuju nastupajuće ljeto. Zbog čega? O tome više u redovitim američkim zanimljivostima.

Benzin je sve skuplji, ponovno se govori o terorističkoj prijetnji… Zbog toga se mnogi Amerikanci ovog ljeta neće zaputiti na duži godišnji odmor, na neku udaljeniju destinaciju – već će skoknuti do obližnjeg luna parka i uživati u atrakcijama poput rollercoastera, vrtuljka, kuće strave i užasa te automobilima za sudaranje.

To barem priželjkuje Udruga vlasnika zabavnih parkova, kojih u Sjedinjenim Državama ima više od 400 – ne računajući putujuće luna parkove. Zabavni parkovi ovog ljeta očekuju rast zarade od četiri do pet posto. U 2003., imali su, inače oko 300 milijuna posjetitelja koji su u njima ostavili više od 10 milijardi dolara.

Kako opstati u takvoj konkurenciji – među više od 400 luna parkova, uz bok s Disneylandom i Disney Worldom? Znalci tvrde da je glavno imati što brži i naoko opasniji rollercoaster, koji će posjetitelje dobro isprevrtati, prestrašiti i ponekad smočiti. Treba smisliti naravno i “pitomije” atrakcije, za ljude starije dobi ili pak najmlađe. Također, dobro je da park ima neku “temu” – da se može nazvati “tematskim zabavnim parkom” – poput onog posvećenom filmu u Hollywoodu ili pak parkovima u obalu koji naglasak stavljaju na atrakcije na vodi.

Hollywoodski Universal Studios zabavni park primjerice priprema niz atrakcija vezanih uz popularne akcione filmove “Mumija” i “Povratak Mumije” – posjetitelji u vagončićima jure kroz mračne hodnike dok ih s lijeva i desna napadaju razna naravno virtualna čudovišta. Ili pak zabavni park Sea World u San Diegu, koji najavljuje vožnju brzim čamcima, koja će sadržavati nastupe dresiranih delfina…

XS
SM
MD
LG