Linkovi

WP: Predizborna kampanja predsjednika Busha nezapamćeno negativna (31/5/04) - 2004-05-31


Iz današnjeg američkog tiska izdvajamo dva priloga, jedan iz "Washington Posta" i jedan iz "New York Timesa". Vodeći washingtonski list prenosi mišljenje analitičara da “predizborna kampanja predsjednika Busha ulazi u povijest po napadima koji često zavaravaju”. Kao primjer, list navodi prošlotjednu izjavu dopredsjednika Cheneya koji je za demokratskog predsjedničkog kandidata - senatora Kerryja - rekao da “…postavlja pitanje je li rat protiv terorizma uopće rat”. Dopredsjednik je također rekao da je senator Kerry “obećao da će u prvih stotinu dana na vlasti ukinuti većinu poreznih olakšica koje je uveo Bush.”

Dan kasnije – nastavlja "Washington Post" – iz Bushovog izbornog stožena se emitiraju poruke u kojima se tvrdi da je senator Kerry najavio da će zabraniti prisluškivanja koja su nužna u hvatanju terorista. Istog dana se medijima javlja kako demokratski predsjednički kandidat traži uvođenje dodatnog poreza na benzin od 50 centi po galonu. “Sve te optužbe bile su oštre, ozbilje i – netočne, ili u najblažem slučaju – zavaravaju” – piše "Washington Post".

Tri četvrtine predizbornih radio i TV spotova koje emitira stožer za reizbor gospodina Busha temelji se na napadima na senatora Kerryja. Dok je u Bushovoj kampanji do sada emitirano skoro 50 tisuća negativnih oglasa, Kerrijeva kampanja ih je emitirala manje od 13 i pol tisuća – bilježi washingtonski list.

"New York Times" analizira dosadašnji rad izaslanika Ujedinjenih naroda za Irak – Lakhdara Brahimija, koji je trebao biti glavni u izboru buduće prijelazne vlade Iraka. Na početku njegove misije se činilo da će nova vlada koju on predloži biti neovisnija od američkog utjecaja, ali se sada vidi da taj pothvat neće biti tako jednostavan – ocjenjuje njujorški list. U subotu je gospodin Brahimi dogovarao s članovima Iračkog upravnog vijeća tko bi mogao popuniti pet od osam ministarskih mjesta, a već sljedećeg dana se ujedinio s američkim dužnosnicima birajući budućeg iračkog predsjednika – tvrdi "New York Times".

XS
SM
MD
LG