Linkovi

Dan sjećanja (31/5/04) - 2004-05-31


Danas, 31. svibnja, u Sjedinjenim se Državama obilježava Dan sjećanja, kada Amerikanci odaju počast svojim sunarodnjacima koji su dali svoje živote za slobodu. Od 1775, Amerikanci su se borili protiv svojih neprijatelja na mnogim mjestima – od blatnih polja Francuske do snijegom pokrivenih planina Koreje. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da je američka predanost još uvijek na testu.

"Dvije godine nakon što smo oslobodili Irak, naše snage i dalje su izložene opasnosti. Naša koalicija izvodi agresivne prepade kako bi eliminirala preostale pripadnike talibana i al-Qaide. Nova afganistanska vojska doprinosi stabilnosti te zemlje. Pred Afganistanom još uvijek ima izazova, no ta zemlja je prešla veliki put od noćne more talibana," rekao je predsjednik Bush.

Više od godinu dana nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama svrgnula Saddama Husseina s vlasti, Amerikanci i dalje služe u Iraku. Predsjednik Bush je kazao da teroristi pokušavaju zaustaviti zaživljavanje demokracije.

"Ovi elementi represivnog Saddamovog režima i tajne policije reorganizirali su se, ponovno naoružali i usvojili usavršenu terorističku taktiku…Oni se nadaju da će iscrpiti strpljenje Amerikanaca, naše koalicije i Iračana prije dolaska efikasne samouprave i prije nego što Iračani budu sposobni sami braniti svoju slobodu," kazao je predsjednik.

Kroz cijelu svoju povijest, Amerikanci su uvijek ustrajali. Prije šezdeset godina, stotine tisuća Amerikanaca, zajedno sa snagama iz Britanije i mnogih drugih zemalja, pripremale su jednu od najtežih i najopasnijih vojnih operacija u povijesti. 6. lipnja 1944, počelo je iskrcavanje saveznika u Francuskoj pod nacističkom okupacijom. Drugi svjetski rat završio je 1945. potpunim porazom nacističke Njemačke i njenih partnera iz Osovine – fašističke Italije i carskog Japana.

Danas su Sjedinjene Države i njihovi saveznici sučeljeni s novom prijetnjom. Predsjednik Bush je kazao: "Naši teroristički neprijatelji imaju viziju koja vodi i objašnjava sve njihove metode ubijanja. Oni pokušavaju nametnuti vlade talibanskog stila u raznim zemljama diljem Srednjeg istoka." Amerikanci, njihovi prijatelji i saveznici, kazao je predsjednik Bush, "ustrajat će, poraziti ovog neprijatelja i sačuvati ovaj teško stečeni teren za kraljevstvo slobode."

XS
SM
MD
LG