Linkovi

Predsjednik Bush na Nacionalnom groblju Arlington (1/6/04) - 2004-05-31


U Sjedinjenim Državama obilježen je Dan sjećanja na američke vojnike koji su poginuli u ratovima. Predsjednik Bush prisustvovao je središnjoj svečanosti u Washingtonu.

Zvuci trube odjekivali su brežuljcima Nacionalnog groblja u Arlingtonu, nadomak Washingtona, gdje je predsjednik Bush položio vijenac na grob neznanog junaka.

"Vojnici koji su služili u oružanim snagama smatrali su to čašću. Danas, kad se prisjećamo muškaraca i žena koji su poginuli u obrani Amerike, svima nam treba biti čast što smo građani zemlje kojoj su oni služili" - rekao je u govoru na Nacionalnom groblju Arlington, u blizini Washingtona američki predsjednik.

On je govorio o hrabrosti i humanosti pripadnika američkih oružanih snaga te o uspomenama na vojne veterane, kako na one iz drugog svjetskog rata, tako i na one koji su nedavno izgubili živote nedavno, u Iraku i Afganistanu. "Oni su svi branili našu zemlju. Oni su oslobodili potlačene. Služili su miru" - rekao je u svom govoru George Bush.

Predsjednik je dodao da Amerika prepoznaje da je dug prema palima toliki da nikada ne može biti nadoknađen. “Njihova zemlja ih se sjeća i slavi na Dan sjećanja ali i svaki drugi dan, i tako će biti uvijek” - rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG