Linkovi

Predsjednik Bush domaćin skupine G-8 (30/5/04) - 2004-05-30


Početkom sljedećeg mjeseca predsjednik Bush je domaćin summita osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta. Na skupu u saveznoj državi Georgiji naći će se šefovi država ili vlada Sjedinjenih Država, Kanade, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Rusije.

Bit će to 30. zaredom godišnji sastanak na vrhu, od kojih je prvi održan 1975. godine i to s isključivo ekonomskim pitanjima na dnevnom redu. Na tom prvom summitu, Italija i Kanada nisu sudjelovali, a osma članica skupine G8 – Rusija – najnovija je članica kluba najrazvijenijih. … Koordinator summita u vladi bivšeg predsjednika Clintona – Robert Fauver – kaže da se godinama nije puno toga mijenjalo u formatu skupa kojem je domaćin svake godine čelnik iz neke druge zemlje-članice. No, kako dodaje, ove će godine vjerojatno biti drukčiji sadržaj sastanaka.

“Mislim da postoji mogućnost da ovogodišnji summit u velikoj mjeri bude usredotočen na ne-ekonomska pitanja, što ranije nije bio slučaj.”

Profesor Sveučilišta Toronto i direktor Centra za istraživanje skupine G8 – Robert Kirton – kaže da su Amerikanci odredili četiri glavne teme summita koji će se održati na Sea Islandu, u Georgiji. Na dnevnom će se redu svakako naći inicijativa za šire područje Srednjeg istoka, kao i inicijativa za jačanje mjera sigurnosti u međunarodnom transportu, u okviru borbe protiv terorizma – kaže gospodin Kriton.

Među glavnim će temama biti i suradnja na spriječavanju širenja nuklearnog naoružanja, te razvoj privatnog sektora, prije svega u Africi. … Predsjednik Bush želi da na summitu punu pažnju dobije američki plan promicanja demokracije na Srednjem istoku i u islamskom svijeu. U tu je svrhu i pozvao više regionalnih čelnike, među kojima i one iz Jordana, Alžira, Bahraina i Afganistana. Drugi, poput egipatskog predsjednika, zatražili su da ih se ne poziva na summit. Kanadski profesor Kirton smatra da gospodin Bush pravi rizičan potez time što želi u prvi plan staviti Srednji istok, s obzirom da je američka politika u tom području u novije vrijeme nepopularna u više zemalja skupine G8.

“Predsjednik se zalaže za obuhvaćanje velikog kruga pitanja, od mira između Arapa i Izraelaca, pa do – iznad svega – uvođenju demokracije u svim arapskim i muslimanskim zemljama šireg područja Srednjeg istoka.”

Robert Fauver smatra da teme sastanaka na vrhu skupine G8 treba suziti i osloboditi dugih govora koji brzo padnu u zaborav. Neki čelnici – kako kaže – smatraju da bi summite bilo bolje održavati svako druge, a ne svake godine. Do tada, sljedeći će se održati u Britaniji, a godinu dana kasnije – po prvi put – u Rusiji.

XS
SM
MD
LG